Artistul chinez Ai Weiwei îşi retrage lucrările din Danemarca din cauza noii legi privind refugiaţii

Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei susţine că îşi va retrage lucrările din două muzee din Danemarca pentru a protesta împotrivă adoptării unei noi legi privind migraţia. Controversata lege permite autorităţilor să confişte obiectele de valoare ale imigranţilor.
Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei.
Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei. (Captură Foto)

Artistul Ai Weiwei şi-a anunţat decizia pe reţelele sociale, susţinând că lucrările sale nu vor mai fi prezentate la expoziţiile organizate la muzeul Aros din oraşul Aarhus şi la Fundaţia Faurschou din Copenhaga.

Ai, care locuieşte în Berlin, a declarat pentru Associated Press că este “supărat şi surprins” din cauza adoptării noii legi, care cere refugiaţilor să predea obiectele care valorează peste 10.000 de coroane daneze (1.340 de euro). Inelele de căsătorie şi alte obiecte cu valoare sentimentală sunt o excepţie de la regulă. În plus, poliţia va putea să confişte sumele în numerar care depăşesc 10.000 de coroane. Autorităţile suedeze au declarat că aceste măsuri sunt necesare pentru a acoperi cheltuielile refugiaţilor în perioada în care le sunt procesate cererile pentru azil.

“Practic este o insultă la adresa demnităţii umane să aplici acest tip de politică”, a precizat artistul, conform Deutsche Welle.

Parlamentul danez a votat marţi controversatul proiect de lege, pe care organizaţiile pentru drepturile omului l-au descris ca fiind înjositor şi inuman. De asemenea, legislaţia extinde de la 1 la 3 ani perioada de aşteptare pentru reîntregirea familiilor refugiaţilor stabiliţi în Danemarca.

În prezent, Ai lucrează pe insula elenă Lesbos, unde şi-a deschis un atelier pentru a documenta criza migranţilor. Mulţi refugiaţi sosesc pe insulă traversând Marea Egee în drumul lor către continentul european.

“Ei tremură, sunt uzi şi încearcă să scape de război”, a declarat Ai pentru Associated Press prin telefon. “Dar nu trebuie să rămână fără niciun ban. Ei nu sunt cerşetori. Este vorba de demnitatea lor.”

Expoziţiile lui Ai Weiwei din Danemarca includ printre altele instalaţia Yu Yi, din 2015, care este parte a expoziţiei “A New Dynasty — Created în China” de la Aros Aarhus Art Museum din oraşul vestic Aarhus. O altă piesă de artă a lui Ai, numită Ruptures, este inclusă într-o expoziţie desfăşurată în capitala Copenhaga la Fundaţia Faurschou.

Ai a declarat că a contactat ambele muzee pentru a le explica decizia sa. Erlend Hoeyersten, directorul muzeului Aros, a precizat într-o declaraţie că, deşi are mare respect pentru criticile lui Ai la adresa noii legi daneze privind refugiaţii, totuşi, consideră că nu este rezonabil ca "un întreg popor să fie pedepsit pentru politica guvernului”.

Ai, ale cărui lucrări sunt deseori critice la adresa autorităţilor chineze, a declarat că nu încearcă să pedepsească pe nimeni.

“În calitate de artist acesta este singurul lucru pe care îl pot face. Dacă el se simte pedepsit, atunci acest lucru este regretabil.”