Parlamentul danez adoptă o lege pentru confiscarea bunurilor de valoare ale refugiaţilor

O nouă lege aprobată de Parlamentul danez va permite autorităţilor să confişte obiectele de valoare ale refugiaţilor şi să întârzie reunificarea familiilor. Guvernul a ignorat nemulţumirile internaţionale pe această temă.
Poliţia daneză păzeşte un tren care transportă refugiaţi în staţia de tren Rodby, sudul Danemarcei, 2015.
Poliţia daneză păzeşte un tren care transportă refugiaţi în staţia de tren Rodby, sudul Danemarcei, 2015. (Captură Foto)

Cu majoritate absolută, legiuitorii danezi - liberali aflaţi la conducere, aliaţii lor de aripă dreaptă şi social-democraţii din opoziţie - au votat marţi proiectul de lege privind confiscarea obiectelor de valoare ale refugiaţilor.

Naţiunea scandinavă a avut nevoie de o lege dură privind imigraţia, cu scopul de a reduce afluxul de refugiaţi, conform declaraţiei guvernului.

“Nu este o chestiune simplă pentru nicio ţară, dar, cât timp lumea nu găseşte o soluţie comună [la criza imigraţiei], Danemarca trebuie să acţioneze”, a declarat în timpul dezbaterii parlamentarul liberal Jakob Ellemann-Jensen.

Pe baza noii legi, refugiaţilor li se va cere să predea obiectele care valorează peste 10.000 de coroane daneze (1.340 de euro). Inelele de căsătorie şi alte obiecte cu valoare sentimentală sunt o excepţie de la regulă. În plus, poliţia va putea să confişte sumele în numerar care depăşesc 10.000 de coroane.

Guvernul susţine că cetăţenii danezi trebuie, de asemenea, să îşi vândă obiectele de valoare şi să predea banii pentru a primi beneficii din partea statului. Totuşi, cetăţenii danezi nu sunt supuşi la acelaşi tip de verificare cum se întâmplă în cazul refugiaţilor.

În plus, noua lege va prelungi perioada pentru reunificarea familiilor de la unul la trei ani, arată Deutsche Welle.

ONU critică măsurile dure

Partidul danez de guvernământ a anunţat prima dată aceast proiect controversat în luna decembrie, la acea vreme nefiind anunţate excepţii în privinţa obiectelor cu valoare sentimentală şi a confiscării sumelor în numerar care depăşesc 3.000 de coroane.

Numeroşi activişti şi organizaţii internaţionale au criticat imediat iniţiativa, unii comparând-o cu tratamentul aplicat de nazişti evreilor în timpul Holocaustului.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a apărat proiectul, numindu-l “cel mai neînţeles proiect de lege din istoria Danemarcei”.

Din cauza presiunii internaţionale, partidul de guvernament a atenuat iniţiativa legislativă. Totuşi, chiar şi noua variantă a proiectului rămâne controversată.

Înaintea votului de marţi, agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, a declarat că proiectul de lege încalcă mai multe convenţii de drepturile omului şi pentru refugiaţi.

Totodată, Consiliul Europei şi-a manifestat temerile în legătură cu “compatibilitatea” noii legi cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La rândul său, Amnesty Internaţional a susţinut că perioada de aşteptare de 3 ani pentru reunificarea familiilor este “dură”, adăugând că această măsură ar putea avea “un impact devastator asupra familiilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe