Asociaţia Presei Independente: „Abecedarul dezinformării pro-Kremlin” a fost lansat la Chişinău

Publicaţia îi va ajuta pe consumatorii de media să înţeleagă mai bine care sunt tehnicile de manipulare şi dezinformare ale politicii oficiale a Kremlinului, afirmă directorul executiv al API, Petru Macovei.
Manipulare informaţională
Manipulare informaţională (facebook.com)

Asociaţia Presei Independente (API) de la Chişinău a lansat broşura „Abecedarul dezinformării pro-Kremlin”, în limbile română şi rusă, adaptată după modelul unei publicaţii europene cu aceeaşi denumire în care sunt descrise, de la A la Z, cel mai des întâlnite afirmaţii false şi distorsionate ale propagandei pro-Kremlin, utilizate pentru a manipula opinia publică.

Potrivit unui comunicat, API a completat Abecedarul european cu exemple de dezinformări despre realităţile din Republica Moldova, transmise de instituţii de presă şi platforme de comunicare susţinătoare ale politicii oficiale a Kremlinului.

În mare parte, acestea vizează Acordul de Asociere RM-UE, comerţul extern, importurile, dubla cetăţenie, migranţii etc. Astfel, media pro-Kremlin speculează adesea cu dezinformări precum că: Acordul de Asociere ar fi inutil pentru R. Moldova („Acordul a stricat relaţiile Moldovei cu Rusia”, „piaţa europeană nu are nevoie de produsele moldoveneşti”), sau că „Moldova poate fi invadată de migranţi” etc.

Directorul executiv al API, Petru Macovei a declarat că publicaţia îi va ajuta pe consumatorii de media să înţeleagă mai bine care sunt tehnicile de manipulare şi dezinformare: „Vă propunem să răsfoiţi şi să învăţaţi dintr-un alt fel de Abecedar, cel al dezinformării. Este important să-l citiţi, ca să nu deveniţi victime ale propagandei.”

„Alegeri, Brexit, Crimeea, Europa, Fascism, Genocid, Internet, Jurnalism, Migranţi, NATO, România, Sancţiuni, Transnistria, Ucraina, Vestul sau Zombi – naraţiuni false sau distorsionate la aceste şi alte teme sunt diseminate cu regularitate de maşinăria propagandistică pro-Kremlin”, relatează API precizând că alături de narativele false sunt descrise faptele reale sau metodele prin care instituţiile de presă afiliate politic încearcă să distorsioneze adevărul.

„Abecedarul dezinformării pro-Kremlin” este disponibil în versiune online în limba română şi rusă, iar în curând va apărea şi în versiunea tipărită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe