Ion Leahu: Protocolul negocierilor de la Bratislava privind diferendul nistrean nu avantajează deloc R. Moldova

Poziţia Moscovei faţă de reglementarea conflictului transnistrean rămâne neschimbată. Astfel, R. Moldova sau cedează din interesul său fundamental, sau această perioadă de lipsă de progres în negocieri va continua, afirmă Anatol Ţăranu.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria)
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, susţine că neînţelegerile dintre Chişinău şi Tiraspol demonstrează încă o dată că nu există premisele necesare pentru a aştepta impulsionarea negocierilor în vederea identificării unei soluţii a conflictului transnistrean.

„Nu există premise obiective pentru un progres real în ceea ce priveşte reglementarea politică a conflictului. Acest lucru este cauzat de faptul că poziţia Moscovei rămâne neschimbată. În aceste condiţii, Republica Moldova sau cedează din interesul său fundamental, sau va fi nevoită să continue această perioadă de lipsă de progres în reglementare”, a precizat Anatol Ţăranu, citat de Radio Chişinău.

Negociatorii şefi care reprezintă Chişinăul şi Tiraspolul au încercat să identifice un compromis care să permită ambelor părţi să semneze protocolul de la Bratislava. Expertul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control a subliniat însă că părţile nu au putut să ajungă la un numitor comun în privinţa chestiunii ce ţine de taxele vamale şi fiscale.

„Agiotajul în jurul acestui protocol este unul foarte artificial, fiind promovat de reprezentanţii Tiraspolului şi ai Moscovei. În linii mari, nu ne avantaja cu nimic acest document”, a conchis Ion Leahu, potrivit sursei citate.

La runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfăşurată la 9-10 octombrie, părţile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe