Expert: Rusia nu îşi va retrage armata din Transnistria chiar dacă depozitul de armament de la Colbasna va fi lichidat

R. Moldova este legată de Parteneriatul pentru Pace din cadrul NATO, fiind parte a altor acorduri cu UE. Dacă se va semna un acord militar moldo-rus, celelalte programe vor fi anulate, iar asta e un lucru grav, susţine Ion Leahu.
Tancuri ruseşti în Transnistria
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)

Fost membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Leahu este de părere că „nu ar trebui să ne sperie faptul că Rusia propune să iniţieze procesul de utilizare a muniţiilor stocate lângă satul Colbasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, dat fiind faptul că distrugerea acestor muniţii „nu este posibilă cu o singură cameră dotată cu echipament modern”.

Potrivit lui Leahu, citat de realitatea.md, nimicirea armamentului învechit din regiunea transnistreană ar fi posibilă doar prin semnarea unui acord interstatal, precum a fost semnat în 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă, însă nu a fost ratificat de ultima.

„Acum ori va fi ratificat acel acord, ori va fi încheiat altul. Nu cred că se va reuşi distrugerea măcar a unui obuz până la alegerile prezidenţiale din Moldova. Nu trebuie să se gândească nimeni că dacă depozitul cu armament va fi lichidat, Rusia îşi va retrage armata. Nu va fi aşa. Mai mult, Moscova va încerca chiar să-şi mărească prezenţa militară”, a adăugat fostul membru CUC, citat de h1.md.

În opinia expertului, insistenţa semnării unui acord militar între Republica Moldova şi Rusia, pentru o perioadă de trei ani, ar trebui să-i pună pe toţi în gardă. „Această colaborare presupune mai multe domenii, inclusiv pe segmentul pregătirea de luptă, doctrina militară, tactica de luptă etc. Asta mai înseamnă că trebuie să fie definitivat inamicul. Nu poţi lupta cu aerul. Iar aici Moldovei îi vor fi cerute lucruri, pur si simplu, inadmisibile.”

În concluzie, Ion Leahu a ţinut să atenţioneze că R. Moldova este legată de Parteneriatul pentru Pace din cadrul NATO, fiind parte a altor acorduri cu UE: „Dacă se va insista pe acest acord moldo-rus şi acesta va fi semnat, celelalte programe vor fi anulate, iar asta e un lucru grav.”

După plecarea de la Chişinău a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şeful statului a anunţat că s-ar dori semnarea unui acord militar între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe