Rusia o ia pe calea Chinei. Şapte Martori ai lui Iehova torturaţi cu brutalitate

Membri ai grupului religios Martorii lui Iehova în timpul unei întâlniri în Rostov-pe-Don, Rusia
Membri ai grupului religios Martorii lui Iehova în timpul unei întâlniri în Rostov-pe-Don, Rusia (Alexander Aksakov/The Washington Post/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova, Jarrod Lopes, a declarat că investigatorii ruşi au torturat cu brutalitate câţiva membri ai grupului aflaţi în prezent în detenţie, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Curtea Supremă a Rusiei a declarat Martorii lui Iehova organizaţie extremistă în 2017, ceea ce a condus la raiduri în masă şi a forţat sute de membri - dintre cei aproximativ 175.000 - să fugă din ţară. La începutul acestei luni, o instanţă din oraşul Oriol l-a găsit vinovat de extremism pe Dennis Christensen, cetăţean danez şi Martor al lui Iehova, şi l-a condamnat la 6 ani de închisoare, într-un caz despre care diverse grupuri pentru drepturile omului au avertizat că ar putea declanşa o campanie de suprimare a minorităţilor religioase.

Purtătorul de cuvânt al Martorilor a precizat marţi că investigatorii din oraşul siberian Surgut au dezbrăcat complet cel puţin şapte membri ai grupului, i-au sufocat, i-au udat cu apă şi apoi au folosit pistoale cu electroşocuri asupra corpurilor lor. Victimele au fost arestate pentru presupus extremism, la câteva zile după ce aparent au fost deschise cazuri penale împotriva a 19 Martori în urma unor raiduri în masă desfăşurate de autorităţi.

“Agenţii i-au dezbrăcat complet pe bărbaţi, le-au acoperit capul cu saci peste care au lipit bandă adezivă. Apoi, agenţii au legat la spate mâinile suspecţilor, le-au strivit degetele şi i-au lovit pe gât, la tălpile picioarelor şi în zona rinichilor”, a susţinut Lopes, într-un e-mail trimis marţi publicaţiei The Moscow Times.

Lopes a mai afirmat că Comisia de Investigaţii din Surgut “a turnat apă pe corpurile bărbaţilor şi au folosit pistoale cu electroşocuri în zona anusului, mărind treptat puterea electroşocurilor”.

Aparent, în timpul interogatoriului, victimelor li s-a cerut să dezvăluie informaţii despre întâlniri şi despre persoane din conducerea grupului.

O instanţă din Surgut a plasat trei dintre presupusele victime ale torturilor în custodie pentru două luni, în aşteptarea procesului. Aproximativ 250 de membri locali ai grupului se află în vizorul autorităţilor.

Reprezentantul Asociaţiei Europene a Martorilor lui Iehova, Iaroslav Sivulski, a declarat că presupusele torturi reprezintă o “încercare disperată şi de neconceput din partea agenţiilor ruse de aplicare a legii pentru a inventa dovezi privind presupusele activităţi criminale” ale Martorilor.

Torturile la care ar fi fost supuşi cei şapte membri ai Martorilor lui Iehova sunt similare torturilor folosite în lagărele de reeducare şi închisorile din China împotriva prizonierilor de conştiinţă, precum activişti pro-democraţie, avocaţi, practicanţi Falun Gong, creştini etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe