Expert: Din punctul de vedere al administrării publice, Republica Moldova se află încă în Uniunea Sovietică

Vladislav Kulminski - comentator şi director al Institutului de Iniţiative Strategice
Vladislav Kulminski - comentator şi director al Institutului de Iniţiative Strategice (facebook.com/v.kulminski)

În contextul celor petrecute în ultima perioadă la Chişinău, în cadrul comunicării cu foarte mulţi diplomaţi, mulţi dintre ei făcând parte dintre cei care iau decizii serioase, expertul Vladislav Kulminski, fost consilier pe probleme de politică externă al Maiei Sandu, a punctat că aceştia au rămas dezamăgiţi de modul în care a acţionat preşedintele Dodon.

„Toată lumea este dezamăgită de ceea ce încearcă să creeze dl Dodon în Republica Moldova şi nu în reformele care au fost promovate de către Guvernul Sandu. Toţi occidentalii spun că toate reformele care au fost pornite de către guvernul Maia Sandu trebuie să fie continuate şi că eficienţa Guvernului Chicu va fi evaluată conform anumitor criterii foarte simple - dacă aceste reforme care au fost pornite de către Guvernul Maia Sandu vor muri sau dacă aceste reforme vor fi continuate”, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă, Vlad Kulminski.

Expertul consideră însă că toate reformele iniţiate de Guvernul Sandu au fost abandonate, aceasta fiind cauza dezamăgirii totale a partenerilor externi. Totodată, Kulminski a ţinut să explice că în Republica Moldova sistemul de administrare publică este învechit, este unul profund sovietic moştenit de la Uniunea Sovietică şi care nu a fost reformat timp de 30 de ani.

„Noi nu am avut reforme profunde, serioase în acest sistem de administrare publică. Din punctul de vedere al administrării publice, noi, de fapt, mai suntem în Uniunea Sovietică, pentru că acest sistem nu este eficient, el nu face faţă provocărilor de astăzi şi închide, dar nu deschide uşile spre dezvoltarea economică. De fapt, este o piedică pentru dezvoltarea economică”, a adăugat fostul consilier al Maiei Sandu.

Totodată, acesta a specificat că sarcina-cheie a guvernului Sandu a fost să distrugă sau să schimbe acest sistem vicios, care nu mai este funcţional. Deşi aceste reforme au fost pornite, Republica Moldova avea nevoie, cel mai probabil, de o terapie de şoc chiar în prima lună sau în primele două luni de la învestirea guvernului Sandu.

„Dacă ar fi fost aplicată această strategie de terapie de şoc, atunci guvernul Sandu cumva ar fi venit cu o lovitură mortală pentru acel sistem vechi, poate nu mortală, dar cel puţin cu o lovitură foarte puternică pentru acel sistem vechi, ca să nu-i dea voie să se recupereze, dar acum, noi avem, de fapt, un fel de restaurare a acelui sistem.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe