Astrofizicienii au descoperit mişcarea undelor gravitaţionale ce ar fi fost provocate de Big Bang

Radiaţii intense provenite de la stele ale constelaţiei NGC 3324 au săpat o cavitate în gazele şi praful cosmic învecinate. Radiaţia ultravioletă provenită de la aceste stele calde face ca norul de gaz să emită o lumină colorată
Radiaţii intense provenite de la stele ale constelaţiei NGC 3324 au săpat o cavitate în gazele şi praful cosmic învecinate. Radiaţia ultravioletă provenită de la aceste stele calde face ca norul de gaz să emită o lumină colorată (European Southern Observatory)

Cercetătorii americani au descoperit una dintre ”verigile lipsă” ale cosmologiei – prima detectare directă a undelor gravitaţionale ce ar reprezenta şocurile Big Bang-ului.

"Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie în prezent şi a fost rezultatul unei cantităţi uriaşe de muncă depusă de un număr mare de cercetători", a subliniat John Kovac, unul dintre profesorii de astronomie de la Institutul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, coordonatorul grupului care a făcut această descoperire.

Cercetătorii sunt de părere că aceste mişcări au apărut în urma Big Bangului, într-o fază de început a Universului denumită ”inflaţie cosmică”. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului BICEP2 din Antarctica, folosit la observarea radiaţiei cosmice de fond, o lumină slabă ce ar fi fost lăsată de Big Bang.

Radiaţia de fundal nu este precis uniformă, se aseamănă cu lumina, şi se polarizează în urma interacţiuni cu electronii şi atomii din spaţiu.

Aceste unde din spaţiu nu sunt staţionare, explica Einstein, ele se propagă precum apa într-un lac deci sunt ”unde gravitaţionale” care se mişcă alternativ ”apăsând spaţiul într-o direcţie şi alungind-ul într-o altă direcţie.

Prevăzută de Albert Einstein cu un secol în urmă, descoperirea valurilor gravitaţionale i-ar putea ajuta pe cercetători să afle mai multe despre natura universului, originea acestuia cât şi despre mişcările energiei subatomice în spaţiu timp.

Descoperirea ar putea reprezenta o ”verigă lipsă” a fizicii cuantice şi realizarea visului lui Einstein. Trei din cele patru forţe cunoscute omului au fost unificate de către oamenii de ştiinţă până acum arătând că de fapt sunt toate faţete ale aceleaşi forţe din univers.

Din cunoştinţele prezente ale cercetătorilor, a patra forţă, gravitatea, pare a fi o proprietate a spaţiului cosmic şi nu o consecinţă a particulelor subatomice, ca celelalte trei forţe - electromagnetismul, forţa nucleară uşoară (responsabilă pentru radioactivitate) şi forţa nucleară puternică (ce ţine legată protonii şi neutronii în nuclee atomice).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură