Astronomii au descoperit pe satelitul Titan o „insulă magică” - apare şi dispare

Planeta gazoasă Saturn.
Planeta gazoasă Saturn. (NASA, nava Cassini)

O "insulă magică", care apare şi dispare într-o mare de pe Titan: fenomenul s-ar datora activităţii geologice, schimbărilor sezoniere sau valurilor şi mareelor. Cea care a descoperit-o a fost nava spaţială Cassini ale cărei imagini au fost analizate de o echipă de cercetare de la Universitatea Cornell şi descrise în revista Nature Geoscience.

Titan (sau Saturn VI) este cel mai mare satelit al planetei Saturn şi este considerat o “mică lume”, aproximativ de mărimea planetei Mercur. Acesta este singurul satelit natural cunoscut care are o atmosferă densă şi singurul corp ceresc, altul decât Pământul, pentru care există o dovadă clară că are o suprafaţă lichidă.

Titan este format în principal din apă îngheţată şi rocă. La fel ca şi în cazul planetei Venus, înainte de era spaţială (se consideră, în general, că era spaţială a început cu Sputnik, în 1957), atmosfera densă şi opacă a împiedicat studiul suprafeţei lui Titan. În prezent există informaţii suficiente despre suprafaţa satelitului, odată cu sosirea misiunii Cassini-Huygens, în 2004, care a descoperit inclusiv lacuri de hidrocarburi lichide în regiunile polare ale satelitului: existenţa unui peisaj similar cu cel al Pământului, cu dune, râuri, lacuri şi mări.

"Această descoperire - a spus Jason Hofgartner, unul dintre autorii studiului - arată că fluidele care alcătuiesc mările şi lacurile din emisfera nordică a satelitului Titan, nu sunt stagnante şi neschimbătoare ci în evoluţie. Nu se ştie exact ce a cauzat apariţia acestei "insule magice", iar acum încercăm să înţelegem".

Analizând unele poze transmise la 10 iulie 2013 şi comparându-le cu cele mai vechi, cercetătorii au descoperit acum cu surprindere apariţia unei noi insule, în marea Ligeia. Cauzele apariţiei "insulei magice" ar putea fi mai multe: o "strălucire" cauzată de valuri, ieşirea de gaze de pe fundul mării şi deci un "balon" mare, un fel de "iceberg" momentan, sau depozitarea temporară a materialelor transportate de curenţi. Acesta ar fi, în orice caz, un fenomen temporar, care ar dispare în timp, dar care arată că interesantul satelit al lui Saturn este "viu" şi încă în transformare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură