Atac terorist în Pakistan, 9 străini şi un pakistanez ucişi într-un refugiu

Nanga Parbat în Himalaya. (JOERG KOCH / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.06.2013

Un comando înarmat a ucis duminică nouă turişti străini, oaspeţii unui refugiu din Kashmir (regiune contestată de India) - pe care pakistanezii o numesc Provincia de nord Gilgit-Baltistan.

Asasinii au părăsit locul crimei înainte de sosirea poliţiei. Atacul a avut loc în Fairy Meadows, tabăra de bază pentru ascensiunea pe vârful din Nanga Parbat, al nouălea munte ca înălţime din munţii Himalaya (8.126 de metri). Victimele atacului de peste noapte sunt : 5 ucraineni, 3 chinezi şi un rus, precum şi ghidul pakistanez, informează agenţia ANSA.

Un purtător de cuvânt a subliniat că atacatorii, pentru a evita suspiciuni, purtau uniforme ale forţei paramilitare „Gilgit”care aparţine poliţiei de frontieră pakistaneze. După intrarea în refugiu, a adăugat sursa, teroriştii i-au adunat pe toţi cei prezenţi, ducându-i într-un loc retras şi, după ce i-au identificat şi au jefuit de tot ceea ce aveau de valoare, inclusiv de paşapoartele, au ucis zece dintre ei.

Asasinatul a fost revendicat la scurt timp după atac, de grupul extremist islamic al talibanilor, Jandullah. Într-un mesaj, purtătorul de cuvânt al mişcării, Ahmed Marwat, a declarat: "Am comis acest atac pentru că turiştii erau necredincioşi şi duşmani ai musulmanilor".

În februarie de anul trecut, acelaşi Marwat a revendicat, în numele Jandullah, atacul armat împotriva unui autobuz în regiunea muntoasă Kohistan în care au fost ucişi 18 pasageri, toţi musulmani şiiţi. Erau turişti plecaţi de la Rawalpindi să-şi petreacă o vacanţă în munţii din Gilgit-Baltistan. Potrivit serviciilor de informaţii pakistaneze, Jandullah este o mişcare în legătură cu talibanii grupării Tehrek-e-Taliban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor