"Atentatul" de la Târgu Secuiesc. Beke Istvan s-a filmat când monta dispozitivul de detonare al bombei

Membrul grupării extremiste Mişcarea de Tineret „64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, suspectat că plănuia un atac de tip terorist de Ziua Naţională a României, s-ar fi filmat în timp ce monta dispozitivul de detonare al bombei.
Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Beke Istvan, etnicul maghiar acuzat că ar fi vrut să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României la Târgu Secuiesc, s-a filmat în timp ce monta detonatorul acesteia, relatează Adevărul.

Înregistrările video au fost descoperite de procurorii DIICOT în timpul percheziţiilor, iar fotografiile au fost ataşate rechizitoriului.

Reamintim că Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc (Covasna). Zoltan Szocs este liderul grupării Mişcarea de Tineret „64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei. Beke Istvan este membru al acestei grupări.

Potrivit procurorilor, totul ar fi început pe data de 10 octombrie 2015, când în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs i-ar fi trasat lui Beke Istvan, preşedinte al celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat care să fie detonat în timpul manifestaţiilor de 1 Decembrie 2015, Ziua Naţională a României.

Unul dintre cei prezenţi la şedinţa unde s-a discutat subiectul, era entuziasmat de plan: „O să se spună că Târgu (Tg.Secuiesc n.n.) a fost atacat de terorişti....fum, zgomot, mi-am şi imaginat deja...iar Târgu, la naiba! Să se atragă atenţia asupra Târgu Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă!”. Acesta era secondat de Szocs Zoltan: „Parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată. Ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul”. Un alt participant spunea: „...o să se zică că dacă suntem în stare de aşa ceva, oare de ce am mai fi!”, arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

Arestarea celor doi a fost însoţită de controverse. În timp ce DIICOT i-a prezentat pe cei doi ca potenţiali terorişti, presa maghiară a susţinut că "bomba" pe care ar fi urmat s-o detoneze Istvan, era în fapt un dispozitiv care împrăştie bile de plastic la o distanţă de 5 metri şi care este folosit la jocurile militare de airsoft. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne