Primarul Tîrgu Mureşului, trimis în judecată pentru o "gaură" la buget de 7 milioane de lei

Primarul municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea, a fost trimis în judecată miercuri, de către procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu în dosarul finanţării echipei ASA Târgu Mureş.
Dorin Florea
Dorin Florea (Epoch Times România)

Tot pentru abuz în serviciu va trebui să răspundă în faţa judecătorilor de la Tribunalul Harghita şi Imola Kiss, directorul economic al municipiului Tîrgu Mureş.

În acelaşi dosar, alţi şase funcţionari din cadrul primăriei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Nucu Ioan Man, preşedintele Asociaţiei Sportive Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureş, este suspectat de deturnare de fonduri, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Primarul Dorin Florea, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că abia aşteaptă să se termine acest proces întrucât are convingerea că toate demersurile administraţiei publice locale au fost făcute cu onestitate.

Rechizitoriul DNA

"La data de 18 iulie 2013, inculpatul Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureş şi ordonator principal de credite, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat.

Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaţilor Bako Laszlo Attila şi Măceşanu Emil Virgil, a iniţiat, în condiţii ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competiţional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureş şi Fotbal Club Municipal Tg. Mureş.

La acea şedinţă au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv şi consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan şi Fărcaş Ioan care erau şi membri în Consiliului Director al Asociaţiei Sportive "FOTBAL CLUB ASA 2013" ("FOTBAL CLUB MUNICIPAL") Tîrgu Mureş şi care cunoşteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureş.

Ulterior, inculpatul Dorin Florea a încheiat şi a semnat, în condiţii ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureş, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de director economic, un contract de asociere cu Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureş, contract vizat de inculpatul Măceşanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociaţii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.

Inculpaţii Dorin Florea şi Kiss Imola au beneficiat de ajutorul inculpatului Man Ioan Nucu care:

- a omis să le aducă la cunoştinţa celor doi faptul că asociaţia sportivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureş;

- a depus o documentaţie incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tîrgu Mureş (documentaţie din care lipsea formularul de solicitare a finanţării, declaraţia de imparţialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum şi anexele referitoare la documentele de înfiinţare a asociaţiei sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federaţia Sportivă Naţională de specialitate, dovada depunerii situaţiei financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal);

- a semnat contractul de asociere menţionat, în calitate de preşedinte al ASOCIAŢIEI SPORTIVE "FOTBAL CLUB ASA 2013" ("FOTBAL CLUB MUNICIPAL") Tîrgu Mureş.

Efectiv, asociaţiei sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, a achitat obligaţii către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei şi către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureş cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociaţiei sportive în perioada 21.08.2013 - 31.05.2014, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureş.

În cauză, D.G.R.F.P. Braşov – Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Man Ioan Nucu. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deţinute de către ASOCIAŢIA SPORTIVĂ "FOTBAL CLUB ASA 2013" Tîrgu Mureş.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii."

Primarul Dorin Florea se apără

"Văd că este o confuzie care s-a creat pe chestia asta. Nu ai încotro decât să te duci să te aperi în instanţă. Nu am ce comenta. Mie mi se impută de ce am semnat — nici nu e semnătura mea, ci este ştampila pusă pe un material care a intrat în Consiliul Local. Dacă CL îl respingea, nu era nimeni vinovat, dacă l-a aprobat e de vină primarul. Deci nu am ce comenta. Eu cred că sunt anumite lucruri legislative care, părerea mea, că trebuie corectate. În cazul acesta.

Eu vorbesc de cazul acesta pe care-l cunosc foarte bine. Şi atunci e păcat că se creează această imagine. Ce să fac? Abia aştept să înceapă şi să se termine cât mai repede procesul. Sunt absolut convins că acest lucru va fi înţeles. Nu poţi să trimiţi tot CL şi toată Primăria în instanţă pentru că ţi se pare că nu ştiu ce. Banii sunt acolo, prejudiciu nu există. Mă rog, nu comentez. Dânşii se pare că au altă părere. Eu voi încerca să îmi demonstrez nevinovăţia", a declarat, pentru Agerpres, Dorin Florea.

"În cazul meu (...) sunt absolut convins că totul este cu onestitate şi nu e niciun fel de problemă. Banii sunt acolo, se regăsesc, nu e nicio delapidare, niciun fel de sustragere şi atunci sigur că îmi pare rău că s-a ajuns aici", a subliniat primarul.

"Văd că este o confuzie care s-a creat pe chestia asta. Nu ai încotro decât să te duci să te aperi în instanţă. (...) Abia aştept să înceapă şi să se termine cât mai repede procesul. Nu poţi să trimiţi tot CL şi toată Primăria în instanţă pentru că ţi se pare că nu ştiu ce. Banii sunt acolo, prejudiciu nu există. Mă rog, nu comentez. Dânşii se pare că au altă părere. Eu voi încerca să îmi demonstrez nevinovăţia
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne