Averea lui Ţiriac, într-o fundaţie din Panama

Tot patrimoniul lui Ion Ţiriac se închide într-o fundaţie din Panama. Fondator unic al entităţii este fostul tenisman iar din consiliul director face parte Klaus Mangold, fost director executiv al gigantului Daimler.
Ion Ţiriac, om de afaceri
Ion Ţiriac, om de afaceri (Epoch Times România)

Considerat unul dintre cei mai bogaţi români, afaceristul Ion Ţiriac şi-a depus toată averea într-o fundaţie privată din Panama în care este membru şi Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes, relatează Rise Project.

Potrivit sursei citate, avocatul lui Ţiriac, Nicolae Mîndrilă, susţine că fundaţia “Puma Foundation" este practic testamentul financiar al omului de afaceri.

Nicolae Mîndrilă a explicat pentru RISE Project scopul pentru care a fost înfiinţată această entitate.“Puma Foundation este o fundaţie pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Tiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacţie se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundaţiei este Ion Ţiriac. Toţi ceilalţi care apărem acolo, eu, Rodica Ţiriac, Klaus Mangold avem aceeaşi poziţie, membri ai consiliului director, avem atribuţii îndeobşte după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă… (n.r.- râde). Acolo se va împărţi totul, în funcţie de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viaţă. Dispoziţiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Ţiriac.”

Pe Ion Ţiriac şi pe Klaus Mangold fost CEO Daimler nu îi leagă doar o veche prietenie, asezonată cu partide de vânătoare. Ambii au apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului global PanamaPapers. Documentele arată că Mangold şi familia Ţiriac sunt membri într-o fundaţie privată din Panama, fundaţie care a devenit beneficiarul final al mărilor afaceri derulate în România de fostul sportiv.

Klaus Mangold colecţionează funcţii de conducere cu aceeaşi pasiune cu care strânge trofee de vânătoare. A condus concernul DaimlerChrysler timp de opt ani, între 1995 şi 2003. Mangold a rămas influent în România şi după ce s-a retras de la conducerea Daimler, fiind implicat în consiliul de supraveghere al giganţilor Metro, Continental, Swarco sau Alstom, cu investiţii masive în Carpaţi, arată Rise Project.

Ion Ţiriac este gazda permanentă a lui Klaus Mangold pe domeniul său de vânătoare de la Balc şi merg împreună la întâlniri oficiale. Ţiriac a comercializat în România automobilele produse de corporaţia Daimler, inclusiv marca Mercedes, încă de la începutul anilor 90. În 2003, afaceristul român l-a cooptat pe executivul german în consiliul de strategie al unei agenţii guvernamentale ca să stimuleze investiţiile străine în România.

Articolul integral poate fi citit aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie