Aveţi o senzaţie de nod în gât? Iată ce trebuie să ştiţi!

Apare ca o senzaţie de ceva blocat în gât, care nu dispare indiferent de ceea ce faci.
Apare ca o senzaţie de ceva blocat în gât, care nu dispare indiferent de ceea ce faci. (freepik.com)

Acum mai bine de douăzeci de ani, în timpul primului trimestru al şcolii de acupunctură, am avut o senzaţie ciudată în gât, ca o umflătură. Puteam să mănânc şi să beau, dar simţeam ca ceva blocat în partea de jos a gâtului şi mă durea foarte tare. A fost un pic înfricoşător, pentru că nu ştiam ce se întâmplă şi eram îngrijorată că s-ar putea să fie ceva grav în neregulă cu mine.

Deşi am fost îngrijorată la momentul respectiv, am aflat de atunci că această senzaţie de nod în gât este destul de comună. Se manifestă ca o senzaţie de ceva prins în gât, care nu dispare indiferent de ceea ce faci. Poate fi inconfortabil, dar de obicei nu interferează cu capacitatea de a înghiţi. Dacă vi se întâmplă acest lucru, amintiţi-vă că aceasta este o afecţiune reală. Iată mai jos câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi!

Cel mai probabil simţiţi ceva numit senzaţie de globus (globul faringian este senzaţia nedureroasă a unui nod în gât şi poate fi descrisă ca o senzaţie de corp străin, o senzaţie de strângere sau de sufocare, adesea asociată cu nevoia de curăţare persistentă a gâtului, tuse cronică, răguşeală şi catar), care este un spasm al muşchilor din gât şi esofag. De obicei nu are impact asupra capacităţii de a înghiţi, aşa că dacă ceea ce simţiţi vă îngreunează procesul de înghiţire, ar trebui să fiţi consultat de medic, deoarece această senzaţie poate fi confundată cu alte afecţiuni.

Senzaţia de globus poate fi uşoară şi inconfortabilă sau poate fi severă şi suficient de dureroasă pentru a vă limita dieta la alimente şi băuturi moi.

Cea mai frecventă cauză a acestui tip de nod în gât este stresul, durerea sau anxietatea. Gândiţi-vă la acest lucru: atunci când sunteţi stresat sau supărat, muşchii dvs. devin tensionaţi şi încordaţi. Aceasta poate afecta muşchii din partea superioară a spatelui şi a gâtului sau vă poate face să vă simţiţi stomacul încordat. În cazul Sindromului Globus, cei care au devenit tensionaţi şi au intrat în spasm sunt muşchii din gât.

Senzaţia de globus poate fi cauzată şi de refluxul acid, în care mâncarea şi acidul gastric se întorc în esofag, provocând spasmul muşchilor. Scurgerea nazală posterioară poate, de asemenea, să declanşeze globus, iar din experienţa mea, pacienţii cu această afecţiune raportează adesea senzaţia de flegmă împreună cu nodul pe care îl simt prezent în gât.

Anumite alimente pot agrava senzaţia de globus şi sunt adesea acele alimente care agravează şi refluxul acid. Printre acestea se numără alcoolul, carnea grasă, ceapa şi alimentele foarte acide precum sucul de portocale sau sosul de roşii.

În medicina chineză, această senzaţie de nod în gât se numeşte poetic Qi-ul (energia) sâmburelui de prună, deoarece se simte ca şi cum un sâmbure de prună este prins în gât şi nu se poate mişca. Din punctul de vedere al medicinei tradiţionale chinezeşti, există anumite raţionamente pentru care se întâmplă acest lucru. În primul rând, există o componentă emoţională. Se crede că fenomenul „Qi-ul sâmburelui de prună” este cauzat de stres sau de o situaţie de viaţă care, la figurat, este prea greu de «înghiţit», aşa că rămâne prins în gât. Există, de asemenea, o componentă digestivă, deoarece tulburările emoţionale îţi perturbă adesea digestia. Îţi poate tăia pofta de mâncare, îţi poate deranja stomacul, poate provoca diaree şi poate declanşa arsuri la stomac sau reflux acid. Iar în medicina chineză, există, de asemenea, un anumit element de flegmă (mucus) însoţit de „Qi-ul sâmburelui de prună”. Fie că provine din scurgerea nazală posterioară sau din ceea ce chinezii numesc flegma invizibilă, orice tratament eficient al acestei afecţiuni implică abordarea flegmei.

În medicina occidentală nu există tratament pentru globus, deoarece este considerată o afecţiune benignă care se va rezolva de la sine. Este posibil să vi se prescrie un spray nazal pentru a controla scurgerea nazală, antiacide pentru arsuri la stomac sau reflux acid şi sugestii privind gestionarea stresului, dar nu există un tratament specific pentru a face să dispară nodul din gât.

Tratarea „Qi-ului sâmburelui de prună” în tradiţia chineză este însă o altă poveste. Există câteva puncte de acupunctură foarte specifice pentru a aborda această afecţiune. Acestea sunt combinate într-un tratament menit să vă calmeze emoţiile, să vă susţină digestia şi să vă scape de flegmă. Este ştiut faptul că acupunctura este eficientă în tratarea stresului şi a anxietăţii, deoarece activează sistemul nervos parasimpatic, care ajută organismul să se odihnească şi să se refacă după stres, şi favorizează digestia. De asemenea, stimulează circulaţia neurotransmiţătorilor de bine care insuflă sentimente de calm. Ierburile chinezeşti pot fi foarte utile pentru „Qi-ul sâmburelui de prună”. O combinaţie de plante numită Ban Xia Hou Hou Po Tang a fost folosită din cele mai vechi timpuri special pentru această afecţiune. Este sigură şi funcţionează incredibil de bine. Un pic de autoîngrijire este, de asemenea, utilă şi include evitarea alimentelor care vă agravează simptomele, reducerea stresului şi rezolvarea situaţiilor din viaţa dumneavoastră care sunt supărătoare şi prea greu de «înghiţit».

Privind în urmă la perioada în care am avut acest nod în gât, îmi dau seama că tocmai intrasem la şcoala postuniversitară pentru a studia acupunctura şi medicina chineză, ceea ce a fost mult mai greu decât mi-am imaginat vreodată. În plus, aveam doi copii de vârstă şcolară şi încheiam un proiect de consultanţă la care lucrasem foarte mult. Era clar că suna clopoţelul stresului. M-am dus la medicul meu occidental, care a ridicat din umeri şi a fost indiferent la problema mea. Din fericire, faptul că eram la şcoală a însemnat că mă aflam la locul potrivit la momentul potrivit şi am reuşit să fac acupunctură în clinica de predare şi mi s-a prescris formula pe bază de plante Ban Xia. Deşi atacul meu de „Qi-ul sâmburelui de prună” a fost dureros, a fost ameliorat rapid cu ajutorul medicinei chinezeşti şi nu a mai revenit niciodată.

Publicat iniţial pe AcupunctureTwinCities.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură