Acupunctura trezeşte pacienţi aflaţi în comă - studiu

Puncte de acupunctură
Puncte de acupunctură (Istock)

Un nou studiu a concluzionat că acupunctura ajută la excitarea cerebrală a pacienţilor aflaţi în comă cu leziuni cerebrale severe. Electroacupunctura aplicată pe punctul de acupunctura GV20 (Baihui), GV26 (Shuigou) şi alte puncte de acupunctură legate, au accelerat o revenire la conştiinţă a pacienţilor aflaţi în comă şi a promovat recuperarea neurologică. Grupul care a primit tratamente de acupunctură a fost măsurat împreună cu alte două grupuri în acest studiu clinic randomizat.

Astfel, un grup a primit medicamente convenţionale şi celălalt a primit naloxonă. Al treilea grup a primit electroacupunctură. Ratele de excitare pentru grupul care a primit medicaţie standard a fost de 46,6% şi pentru grupul care a primit naloxonă a fost de 73,33%. Grupul de pacienţi care au fost trataţi prin acupunctură a avut o rată de trezire din starea de comă de 80%.

Tratamentele au fost administrate celor trei grupuri odată pe zi pe o perioadă de 14 zile. Tratamentele de electroacupunctură au durat 30 de minute pe sesiune. Toate cele trei grupuri au prezentat o ameliorare după încheierea regimului de tratament şi la o investigaţie de după o lună. Grupul de electroacupunctură a avut rezultate mai bune în testul Scala Glasgow decât grupul care a primit naloxonă şi grupul care a primit medicamente convenţionale.

În special, grupul care a primit naloxonă a avut un scor aproape la fel de bun precum grupul care a primit tratamente de electroacupunctură. Grupul de tratament care a primit medicamente convenţionale au primit tratamentul standard pentru hipotermie, medicamente pentru deshidratare, terapia cu hormoni, suplimentarea nutriţiei creierului, terapia de dilatare vasculară, medicamente anti-inflamatorii şi alte medicamente conexe.

Naloxona a fost dată celuilalt grup care a primit medicamente. Naloxona este un antagonist al opiaceelor. Este folosită în tratarea de urgenţă a supradozelor şi a pacienţilor a căror viaţă este în pericol datorită depresiei la nivelul sistemului nervos central şi sistemului respirator. Cu toate că ambele grupuri care au primit medicaţie au arătat beneficii datorită tratamentului, grupul care a primit electroacupunctură a arătat rezultate neurologice mai bune şi de excitare cerebrală a pacienţilor aflaţi în comă mai mare.

Succesele obţinute atât cu naloxonă şi cât şi cu electroacupunctură faţă de tratamentele convenţionale cu medicamente pot sugera necesitatea de a studia combinarea acestor terapii. Poate că este posibil să exercite un efect de sinergie prin combinarea acestor terapii, mărind astfel valoarea terapeutică şi îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor.

Despre healthcmi: Institutul de Medicină Healthcare (healthcmi) publică ştiri, cercetare şi acupunctura cursuri de formare on-line . Aflaţi mai multe la www.healthcmi.com