"Zusanli": punctul de acupunctură al vitalităţii şi al stării generale de bine

.
. (tcm007.com)

Punctul de acupunctură stomacal 36 (ST36), numit “Zusanli” în chineză, adică punctul celor “Trei Mile” este cel pe care îl recomand adesea pacienţilor mei pentru stimulare prin acupresură. Acupresura reprezintă aplicarea de presiune asupra unui punct de acupunctură. La cabinet, acupunctorii pun bază, de asemenea, pe acest punct, fiind unul extrem de larg utilizat în tratamentele de acupunctură. Cu siguranţă, acesta reprezintă şi una din primele mele opţiuni. De ce?

Punctul ST36 este unul extrem de important pentru răspândirea stării generale de bine şi a vitalităţii. Aşa cum îi indică şi numele, folosirea punctului stomacal 36 este excelentă în tratarea a aproape oricăror probleme digestive, precum şi în sporirea energiei şi dezvoltarea sistemului imunitar, pentru a contribui la respingerea răcelilor, tusei şi gripei (de către organism, n.trad.). Aşadar, toată lumea poate obţine beneficii în starea lor de sănătate prin presarea acestui foarte cunoscut punct de acupunctură.

Iată cel mai bun mod de a localiza punctul stomacal 36: pe partea din faţă a gambei, punctul se află la aproximativ o palmă sub rotulă. Veţi simţi un glod pe fluierul piciorului, adică pe osul tibiei, care poartă denumirea medicală de tuberozitate tibială. La distanţa de circa un deget, spre laterala tibiei, se află punctul ST36, aşa cum puteţi vedea din fotografie.

Masaţi acest punct atunci când aveţi disconfort la stomac, sau când aveţi nevoie de un plus de energie. Utilizaţi zilnic acest punct pentru a vă îmbunătăţi starea generală de bine (a organismului, n.trad.). Chiar mai bine decât atât, vă puteţi duce la acupunctrul dvs din zonă, pentru a vă aplica procedura asupra punctului de acupunctură al vitalităţii şi al stării generale de bine, Zusanli.

Jennifer Dubowsky este o specialistă autorizată în acupunctură, care practică această profesie în Chicago, Illinois, din anul 2002. Dubowsky şi-a obţinut Licenţa în Ştiinţe Kinesiologice la Universitatea din Illinois, în Chicago, iar gradul de Master în Ştiinţe Medicale Orientale, la Colegiul Sud-Vestic de Acupunctură din oraşul Boulder, în statul Colorado. Pe parcursul studiilor sale, Dubowsky şi-a desfăşurat practica de specialitate la Spitalul Relaţiilor Sino-Japoneze din Beijing, China. Doamna Jennifer Dubowsky a efectuat cercetări şi a publicat articole despre medicina chineză, susţinând, de asemenea, prelegeri pe acest subiect. În prezent, specialista în acupunctură îşi menţine activ un binecunoscut blog online despre sănătate şi medicină chineză, în cadrul Blogului de Acupunctură Chicago. Titlul primei sale cărţi publicate este Adventures in Chinese Medicine (Aventuri în medicina chineză, n.trad.). Puteţi găsi mai multe informaţii despre doamna Dubowsky la adresa web: www.tcm007.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook