Faimosul activist Chen Guangcheng: Shen Yun inspiră

Chen Guangcheng, celebrul activist orb pentru drepturi civile
Chen Guangcheng, celebrul activist orb pentru drepturi civile (Epoch Times)

"De ce râurile şi munţii sunt aşa contaminaţi? De ce caracterul moral al societăţii s-a deteriorat într-o asemenea măsură? Prevenim sau încurajăm această tendinţă?"

Chen Guangcheng, bine-cunoscutul activist chinez pentru drepturile omului, care a primit azil politic şi locuieşte în America, s-a aflat printre spectatorii spectacolului Shen Yun Performing Arts, pus în scenă la New Jersey Performing Arts Center, la 11 aprilie.

El a afirmat că spectacolul i s-a părut pur şi profund, şi l-a făcut să reflecteze asupra vieţii din China.

Chen s-a stabilit în Statele Unite în 2012, după o evadare curajoasă din arestul la domiciliu dintr-un sătuc din Shandong. El a mers cu greu la ambasada americană din Beijing, unde i-a fost acordat azil politic în Statele Unite. Timp de un an, el a lucrat la Universitatea din New York, iar acum este colaborator ştiinţific al Universităţii Catolice din America.

Deşi Chen este orb din tinereţe, el pare să fi acordat o atenţie deosebită orchestrei live Shen Yun. "O astfel de puritate", a declarat el într-un interviu cu New Tang Dynasty Television. "Simt că Shen Yun a prezentat nu numai compasiunea culturii tradiţionale chineze pure şi integre, dar, de asemenea, a relevat modul în care această cultură virtuoasă se află în prezent în curs de distrugere de către malefic. Chinezii informaţi vor recunoaşte în mod clar acest lucru".

El a mai adăugat: "Partitura care mi-a lăsat cea mai profundă impresie a fost prima după pauză. Am experimentat profund un sentiment nemărginit de iluminare bruscă, de parcă în vieţile noastre ar exista un alt univers mai larg".

Chen a declarat că Shen Yun diferă de performanţele obişnuite disponibile în China. "Mai devreme, în China, unde există mai multe influenţe negative, am auzit despre Shen Yun. Am simţit că ceea ce a făcut Shen Yun se distinge de aşa-numitele stele din China, şi că Shen Yun nu face grandomanie sau trucuri ieftine pentru mase. Pur si simplu inspiră publicul său prin artă şi spiritul uman interior".

În afară de accentul pus pe cultura tradiţională chineză, spectacolul Shen Yun include trimiteri la evenimentele contemporane din China.

"Într-o lume fără libertate", spune Chen, "oamenii se închină banilor şi urmăresc doar interesele imediate - ceea ce este destul de departe de cultura noastră tradiţională. Prin urmare, vizionarea [Shen Yun] face ca mulţi oameni să reflecteze asupra propriei persoane - pentru că fiecare cuvânt şi acţiune ar trebui, din nou, să adere la valorile drepte din trecut".

El a continuat: "Aceasta este o problemă foarte profundă, sper ca oamenii să poată medita asupra acesteia. De ce râurile şi munţii sunt aşa contaminaţi? De ce caracterul moral al societăţii s-a deteriorat într-o asemenea măsură? În acest proces de degenerare morală în societate, care este rolul fiecăruia dintre noi? Prevenim sau încurajăm această tendinţă? Fiecare persoană trebuie să ia în considerare acest aspect. Aceasta este înţelegerea mea simplă".

Traducere de Irene Luo.

Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, are patru companii aflate în turnee care susţin spectacole simultan în jurul lumii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi (http://www.shenyunperformingarts.org/).

Epoch Times consideră Shen Yun Performing Arts evenimentul cultural semnificativ al vremurilor noastre. Epoch Times a prezentat reacţiile publicului spectacolelor Shen Yun Performing Arts, de la debutul lor în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură