Managerul Shen Yun a fost ţinta unui jaf, agenţii chinezi sunt suspectaţi

Chen Yung-chia manager asociat al companiei de dans clasic chinez Shen Yun Performing Art,,22 august 2013
Chen Yung-chia manager asociat al companiei de dans clasic chinez Shen Yun Performing Art,,22 august 2013 (Ai Dehua / Epoch Times)

Un manager al companiei Shen Yun Performing Arts, o companie artistică din New York, a raportat că locuinţa sa a fost jefuită săptămâna trecută. Acesta bănuieşte că în spatele agenţilor care au acţionat s-ar afla regimul comunist chinez.

Chen Yung-chia este coregraf şi manager asociat al companiei Shen Yun Performing Arts, cunoscută pentru spectacolele sale de dans clasic chinezesc. În data de 22 august, când se întorcea de la muncă, acesta şi-a găsit casa spartă şi jefuită, iar dormitorul era răscolit.

"Am contactat imediat poliţia. Intruşii păreau a fi profesionişti, nu au lăsat nici o amprentă", a relatat Chen într-o declaraţie remisă mass-mediei chineze, inclusiv pentru Epoch Times.

Obiectele de valoare, cum ar fi bani, bijuterii din aur şi ceasuri scumpe au rămas neatinse. Printre obiectele care au dispărut se aflau patru laptop-uri şi un DVD player.

"Intruşii au avut un scop, (altul decât un simplu jaf)”, a declarat Chen. "Au venit aici gândindu-se că ar putea aduna informaţii sensibile despre Shen Yun".

Chen a mai transmis că a raportat cazul către FBI.

Un spectacol Shen Yun are o durată de aproximativ două ore, reprezentând capodopere ale dansului tradiţional chinezesc. Potrivit site-ului său, spectacolul are ca scop prezentarea a 5.000 de ani de cultură tradiţională chineză, cultură suprimată sub regimul comunist. De ani de zile Shen Yun este o ţintă a ingerinţelor misiunilor diplomatice ale Partidului Comunist în afara graniţelor Chinei. Acestea încearcă să intimideze teatrele în scopul anulării spectacolelor sau trimit scrisori politicienilor cerându-le să nu participe la spectacol. Companiile de dans Shen Yun susţin turnee mondiale, totuşi acestora le este interzisă desfăşurarea de spectacole pe teritoriul Chinei continentale. O listă cu asemenea incidente înregistrate încă din 2007 se poate găsi pe blog-ul ”Cui îi este frică de Shen Yun?” creat de Leeshai Lemish, maestru de ceremonii la spectacolele Shen Yun Performing Arts.

Shen Yun pare să fi stârnit furia Partidului, din cauza prezentării sale independente a culturii chineze asupra căreia regimul încearcă să menţină un control strict în China, dar şi pentru că este adesea găzduită de Asociaţia Falun Dafa de-a lungul turneelor sale din jurul lumii. Falun Dafa este o practică spirituală care este persecutată în mod activ de către Partidul Comunist de peste 14 ani. Shen Yun include de obicei în spectacol unul sau două numere care descriu persecuţia împotriva Falun Gong (de asemenea, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa) în China modernă.

Chen Yung-chia spune că există un conflict fundamental între ideologia oficială a Partidului Comunist Chinez (PCC) şi valorile pe care Shen Yun încearcă să le exprime.

"PCC urmează ideologia lui Marx şi Lenin, nu cultura tradiţională şi ca urmare recurge la metode josnice pentru a sabota spectacolele Shen Yun, hărţuind artiştii interpreţi sau chiar furând proprietatea intelectuală,” a mai transmis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe