Un renumit disident chinez: Shen Yun prezintă cea mai mare provocare pentru regimul chinez

Renumitul activist pentru drepturile omului Wei Jingsheng la Centul Kennedy din Washington, în data de 29 ianuarie, 2013, fotografiat după vizionarea Shen Yun.
Renumitul activist pentru drepturile omului Wei Jingsheng la Centul Kennedy din Washington, în data de 29 ianuarie, 2013, fotografiat după vizionarea Shen Yun. (Le Hai / The Epoch Times)

Washington - De 35 de ani disidentul Wei Jingsheng s-a opus dictaturii Partidului Comunist Chinez (PCC). La Centrul Kennedy pe 29 ianuarie acesta a văzut ceea ce el consideră cea mai mare provocare a existenţei PCC: un spectacol de dans şi muzică clasică chinezeşti, interpretat de Shen Yun Performing Arts cu sediul în New York.

Potrivit lui Wei, "programul non-politic al Shen Yun expune problema fundamentală a PCC: PCC a introdus marxismul din Occident în China şi a încercat să distrugă în mod fundamental cultura tradiţională chineză".

Acel început a luat o formă decisivă în timpul Revoluţiei Culturale. Wei a precizat: "Partidul de astăzi rămâne înrădăcinat în convingerile propagate atunci: este o infracţiune să fii uman şi este o infracţiune chiar mai mare să fii spiritual".

Wei consideră că apariţia cărţii "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist" a contribuit la clarificarea poziţiei partidului faţă de religie prin descrierea PCC drept un cult. Cultele se susţin controlând oamenii şi transformându-i în proşti şi sclavi prin îndoctrinare, a menţionat Wei.

"Un cult este, de asemenea, o religie, şi este împotriva tuturor celorlalte convingeri religioase. Dacă oamenii ar fi să creadă în religiile adevărate, aceştia nu ar mai crede în PCC. Departamentul de Propagandă al PCC a distrus în mod intenţionat alte credinţe şi cultura tradiţională chineză şi le-a înlocuit cu elemente de partid, în scopul de a-şi menţine conducerea", a declarat Wei.

"Chinezii nu au mai fost lăsaţi să creadă în nimic. Aceştia nu mai cred nici în PCC", a precizat Wei. "Şi acum ei cred doar în bani. Cu toate acestea, o societate nu poate continua aşa".

Cum din ce în ce mai mulţi chinezi realizează acest lucru, aceştia s-au trezit, iar lucrurile au ajuns la un punct critic. În acelaşi timp, PCC se teme că acea cultură pe care a importat-o din Uniunea Sovietică va fi înlocuită.

Site-ul Shen Yun susţine că misiunea sa este de a reînvia "adevărata cultură chineză de inspiraţie divină".

Wei a precizat că urmărirea spiritualităţii este universală şi înnăscută tuturor fiinţelor umane şi spectacolele Shen Yun au trezit conştiinţa oamenilor.

Prin prezentarea culturii tradiţionale a Chinei, Shen Yun reprezintă cea mai mare provocare a PCC, a explicat Wei. Chinezii s-au devenit conştienţi de frumuseţea propriei lor culturii tradiţionale.

Poporul chinez vede că ceea ce prezintă Shen Yun este cultura lor adevărată, şi că ceea ce prezintă PCC este greşit. În acest sens, Shen Yun este foarte important pentru poporul chinez, a declarat Wei.

Shen Yun a permis, de asemenea, occidentalilor să înţeleagă cum este adevărata China, a continuat Wei.

"Occidentalii au mai puţine cunoştinţe despre vasta cultură chineză, deoarece majoritatea învăţaţilor chinezi din Occident sunt angajaţi în cercetarea ştiinţifică, politică sau economică şi doar puţini sunt implicaţi în introducerea culturii autentice chineze în vest. Trupele organizate de PCC poartă întotdeauna elemente ale comunismului şi nu sunt acceptate de către publicul occidental", a declarat Wei.

Wei a spus că Shen Yun nu predică vreo doctrină politică, ci promovează doar cultura. Prezentare artistică permite publicului occidental să afle mai multe despre cultura chineză, prin percepţie şi intuiţie, a susţinut Wei.

Wei a afirmat că, prin Shen Yun, publicul occidental poate vedea frumuseţea culturii chineze şi înţelege modul în care gândesc şi se comportă chinezii.

"Ceea ce prezintă Shen Yun este mult mai important decât cercetarea academică", a adăugat Wei. "Oamenii din Vest ar putea studia economia chineză, politica chineză şi liderii chinezi. Cu toate acestea, liderii ar putea fi înlocuiţi în orice moment. Cercetare academică din acest punct de vedere este temporară şi nu convingătoare pentru oameni".

Acesta a precizat: "PCC se va dezintegra complet în curând".

Wei Jingsheng este un disident chinez proeminent. Printre premiile pentru drepturile omului pe care le-a câştigat sunt incluse Premiul pentru Drepturile Omului Robert F. Kennedy în 1996, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European şi Premiul Olof Palme în 1994.

Shen Yun Performing Arts cu sediul în New York are trei companii care efectuează turnee în toată lumea. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură