Unor dansatori li s-a interzis să celebreze patrimoniul Chinei


Angelina Wang, câştigătoarea diviziei de juniori din 2010 a Concursului Internaţional de Dans Clasic Chinez al NTD
Angelina Wang, câştigătoarea diviziei de juniori din 2010 a Concursului Internaţional de Dans Clasic Chinez al NTD (Dai Bing / The Epoch Times)

O competiţie de dans care revigorează şi adânceşte cultura antică a Chinei, care inspiră artiştii să atingă noi culmi ale excelenţei, şi creşte numărul spectatorilor din întreaga lume care doresc să vadă o formă artistică frumoasă... Cu siguranţă că Partidul Comunist Chinez (PCC) va primi cu braţele deschise un astfel de concurs, nu? Mai gândiţi-vă o dată.

Într-un efort de a găzdui concurenţi din China continentală, rundele preliminare pentru cel de-al cincilea Concurs Internaţional de Dans Clasic Chinez, organizat de televiziunea New Tang Dynasty (NTDTV), vor avea loc pentru prima dată în Hong Kong, la mijlocul lunii august.

În anii precedenţi, acest eveniment sponsorizat de NTDTV a avut loc la New York. Această schimbare a locaţiei dă posibilitatea artiştilor din China continentală să participe în cadrul prestigioasei competiţii şi promovează cultura clasică chineză în jurul lumii.

Din păcate, manevra a stârnit reacţia regimului chinez. Renumitul Comitet pentru afaceri politice şi legislative al PCC (CAPL) a emis o directivă la nivel naţional, care interzice participarea la concurs a oricărui dansator din China continentală.

Deşi este şocantă, manevra dură şi nejustificată nu este deloc surprinzătoare: încă de la începutul competiţiei, în 2007, PCC a încercat continuu să o saboteze, chiar şi la New York.

Concursul Internaţional de Dans Clasic Chinez este singura competiţie globală care prezintă cu profesionalism dansul clasic chinez autentic.

Misiunea sa este aceea de a încuraja schimburile culturale, de a face dansul clasic chinez cunoscut în întreaga lume şi de a promova dansul tradiţional autentic, considerat a fi frumuseţe pură. Concursul oferă o platformă pentru promovarea talentului noilor generaţii.

De la lansarea sa, competiţia a atras concurenţi din peste zece ţări. Premiul cel mare aducând câştigătorului mare prestigiu şi 60.000 de dolari.

Concursul a fost difuzat la nivel global de NTDTV şi a primit aprecieri demne de remarcat în mass-media din întreaga lume. În urma competiţiei este produs un DVD, destinat publicului larg.

Concursul a atras o vastă audienţă internaţională entuziastă, în special din rândul chinezilor aflaţi în afara Chinei, care percep concursul NTDTV ca pe o demonstraţie mândră a culturii chineze pe scena mondială.

Întrucât toţi chinezii apreciază foarte mult patrimoniul cultural şi etnic al naţiunii lor şi speră la o recunoaştere mai largă a tradiţiei chineze pe plan internaţional, de ce ar încerca PCC să submineze un efort de promovare a dansului clasic chinez ca formă deosebită de artă?

Adevărata esenţă a culturii chineze este credinţa în Buddha, Tao şi zei. Semnificaţiile interioare ale acestui patrimoniu de inspiraţie divină au fost transmise din generaţie în generaţie, timp de 5.000 de ani. Regăsirea sinelui interior, menţinerea unei armonii între natură şi om şi crezul că bunătatea este răsplătită şi răul pedepsit sunt toate exemple ale principiilor fundamentale ale acestui patrimoniu.

Dogma atee şi campaniile politice violente ale PCC se află în viu contrast cu cultura tradiţională chineză. Cultura PCC face ravagii în convingerile şi principiile profund înrădăcinate în mintea chinezilor.

Mai rău decât atât, în ultimii ani, PCC a cooptat forme sau tehnici superficiale din cultura veche – măştile operei Peking, soldaţii de teracotă, acrobaţia chineză şi aşa mai departe – şi le-a promovat în rândul poporului chinez, ca şi cum aceste lucruri superficiale reprezintă bazele culturii chineze.

PCC a investit sume considerabile în răspândirea acestei pseudo-culturi în străinătate şi a îmbrăcat mantia de apărător al culturii chineze. Făcând acest lucru, Partidul crede că îşi prelungeşte puterea politică.

Aceste eforturi au indus în eroare câteva persoane din afara Chinei, dar au spălat creierul unui număr considerabil de oameni din China, insuflându-le noţiuni greşite despre adevăratul patrimoniu cultural.

Facem apel la potenţialii concurenţi din China continentală să se opună intimidării venite din partea PCC.

Concursul Internaţional de Dans Clasic Chinez este unul dintre cele nouă concursuri de talie mondială sponsorizate de NTDTV. Prin concursuri precum: moda dinastiei Han, arta culinară chineză şi arte marţiale tradiţionale, NTDTV încearcă să reînvie patrimoniul cultural chinez autentic şi să restaureze semnificaţiile pierdute ale acestuia.

Unii comentatori din afara Chinei au subliniat că aceste concursuri forţează PCC să piardă monopolul pe care îl deţine asupra interpretării culturii chineze.

Această observaţie face mai uşor de înţeles încercările PCC de a bloca participarea oamenilor la aceste concursuri. Concursurile NTDTV au subminat baza ideologică şi culturală pe care PCC a folosit-o pentru a-şi menţine controlul asupra poporului chinez.

Dar indiferent de ceea ce încearcă să facă PCC, în final s-ar putea să fie ca şi cum ai încerca să spui valurilor oceanelor să nu se mai ridice sau anotimpurilor să nu se mai schimbe. În întreaga lume, se poate observa în prezent un foarte mare interes pentru dansul clasic chinez.

Compania Shen Yun Performing Arts, cu sediul în SUA, înfiinţată de chinezi care trăiesc în afara Chinei, organizează în fiecare an sute de spectacole în întreaga lume, prin intermediul cărora prezintă dansul clasic chinez. Aceste spectacole sunt apreciate pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Dansul clasic chinez trece dincolo de graniţele etnice şi culturale: oameni din toate colţurile planetei îţi exprimă admiraţia şi comentează favorabil.

Influenţa tot mai mare a Shen Yun oferă posibilităţi rare şi valoroase pentru dansatorii clasici chinezi, în termeni de performanţă, educaţie şi coregrafie. Concursul de dans al NTDTV este una dintre aceste oportunităţi importante.

În fiecare din ultimii ani, concursul a acordat celor mai buni concurenţi stimulente substanţiale pentru cariera lor. Ei au semnat contracte cu companii de talie mondială în arta spectacolului, cum ar fi Shen Yun.

Acţiunea PCC de a împiedica chinezii de pe continent să participe în această competiţie globală este de neconceput, cu atât mai mult cu cât acest lucru îi privează pe cetăţenii Chinei de dreptul de a avansa în carieră şi de a-şi extinde oportunităţile profesionale.

Cariera profesională a unui dansator este de scurtă durată, chiar dacă pasiunea pentru artele spectacolului poate fi de lungă durată. Acest fapt face şi mai tragică modalitatea prin care PCC se foloseşte de artă în scopuri politice, iar în cadrul acestui proces, o degradează.

Prin urmare, facem apel la potenţialii concurenţi din China continentală să se opună intimidării venite din partea PCC, ale cărui acţiuni sunt ruşinoase şi laşe.

Artiştii nu ar trebui să lase politica să fie un factor decisiv. Arta dansului clasic chinez ia amploare tot mai mult, ca o forţă în lumea artistică la nivel mondial. Va veni curând ziua când dansul clasic chinez se va alătura baletului, operei şi muzicii clasice, ca formă de artă reprezentativă la nivel mondial.

Participarea va deschide cu adevărat o nouă frontieră pentru concurenţi şi le va încununa eforturile artistice.

Între timp, facem apel la comunitatea internaţională să monitorizeze şi să expună interferenţele venite din partea PCC. Noi, cei de la NTDTV, ne luăm angajamentul de a continua să depunem eforturi pentru a aduce binecuvântările şi frumuseţea dansului chinez în întreaga lume.

Ma Lijuan este vice-preşedinte senior şi director al Departamentului de Concursuri al NTDTV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură