Avionul dispărut: oficial malaezian acuză guvernul că ascunde informaţii. Britanicii susţin că vor continua cautările

Traseul avionului Boeing 777 dispărut.
Traseul avionului Boeing 777 dispărut. (Captură Youtube)

Este imposibil ca sofisticatele sisteme de radar malaeziene să nu fi detectat zborul MH370 pe când îi survola teritoriul, după ce avionul şi-a schimbat direcţia de zbor, acuză liderul opoziţiei malaeziene, Anwar Ibrahim, acuzând guvernul ţării sale că ascunde "în mod deliberat" informaţii care ar putea ajuta la elucidarea misterului dispariţiei Boeingului având la bord 239 de persoane.

Ibrahim Anwar, fost ministru de finanţe, a cerut formarea unui comitet internaţional care să preia conducerea investigaţiilor din Malaezia, afirmând că "integritatea întregii naţiuni este în joc ".

"Este nu doar inacceptabil ci de-a dreptul imposibil" ca radarele să nu fi depistat imediat schimbarea cursului avionului. Radarele, a mai declarat fostul ministru, ar fi detectat cert Boeingul 777 în timp ce a survolat "cel puţin patru provincii malaeziene", a mai declarat Anwar.

Politicianul malaezian i-a luat apărarea pilotului avionului, negând teoria conform căreia acesta ar fi putut deturna avionul, aşa cum s-a vehiculat: "El n-ar fi putut ascunde citirea radarelor şi nu ar fi putut ordona forţelor aeriene să rămână complet tăcute", a afirmat el. Despre Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani şi prieten cu politicianul, presa a speculat că ar fi un fanatic al partidului condus de Anwar.

"Cred că guvernul ştie mai multe decât noi", a completat Anwar, care nu îşi poate explica altfel "năucitoarea" tăcere a forţelor aeriene, în condiţiile în care conform procedurilor operaţionale standard avioanele ar fi trebuit să pornească după avionul dispărut în trei minute după schimbarea de curs. "Cu toate acestea nu a existat nici un răspuns".

Anwar a mai indicat că este posibil ca oficiali malaezieni, aflaţi la sol, să fi fost complici la ceea ce s-a întâmplat în avion.

Între timp, eforturile pentru recuperarea avionului continuă. Joi noaptea un submarin Britanic din clasa Trafalgar şi două nave caută epava, pe fundul Oceanului Indian, la mai bine de 1600 de mile marine de oraşul australian Petrh. Căutările acoperă o suprafaţă de o dimensiuni apropiate de cele ale Poloniei şi se precipită, având în vedere că în câteva zile bateriile cutiei negre a avionului (cea care va oferi indicaţii şi despre ce s-a întâmplat) se vor descarca şi vor înceta să mai emită semnale care să ajute la găsirea epavei.

Însă conform unor teorii vehiculate pe internet, căutarea nu se face unde ar trebui. Conform site-ului conspiraţionist jimstonefreelance.com, un inginer de la IBM, aflat în avion, ar fi postat pe internet o fotografie după 10 zile de la dispariţie, din care ar rezulta că avionul este sechestrat la baza americană din Diego Garcia, insulele Maldive.

Inginerul Philip Wood a postat pe internet o poză direct din „închisoarea” în care se află sechestrat, informaţiile Exif aflate pe fotografie potrivindu-se cu coordonatele bazei americane Diego Garcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe