Avocatul chinez întemniţat Gao "nu este uitat"

Rep. James P McGovern (D-Mass.); Katrina Lantos Swett, preşedintele comisiei pentru Libertăţi Religioase şi fiică a defunctului Tom Lantos; Anette Lantos; Frank Jannuzi, şeful Amnesty International Washington D.C.; Rep. Frank Wolf (R-Va.).
Rep. James P McGovern (D-Mass.); Katrina Lantos Swett, preşedintele comisiei pentru Libertăţi Religioase şi fiică a defunctului Tom Lantos; Anette Lantos; Frank Jannuzi, şeful Amnesty International Washington D.C.; Rep. Frank Wolf (R-Va.). (Shar Adams / The Epoch Times)

Un avocat chinez pentru drepturile civile, care a fost supus unor forme diverse de detenţie extrajudiciară şi persecutat începând cu sfârşitul anului 2006, a fost consideerat în mod solemn joi prizonier de conştiinţă ce trezeşte o îngrijorare deosebită, în cadrul unei noi alianţe între diferite organizaţii independente şi afiliate guvernului SUA pentru drepturile omului.

Gao Zhisheng, în prezent închis pentru susţinerea practicanţilor Falun Gong persecutaţi din China, a fost "adoptat" de congresmanul Frank Wolf (R-Va.) în noul proiect de Apărare a Libertăţilor.

Programul a fost înfiinţat în comun de Comisia Tom Lantos pentru drepturile omului, Comisia pentru libertatea religioasă internaţională şi Amnesty International. Acesta are drept scop ca membrii Congresului "să adopte câte un prizonier şi să acţioneze pentru eliberarea lui", precum şi să schimbe politicile ce au dus la reţinerea lui, în conformitate cu Rep. James P. McGovern (D-Mass.), care l-a adoptat pe activistul din Bahrain Nabeel Rajab. Rajab a fost închis pentru postarea pe Twitter a unor mesaje ce au displăcut autorităţilor.

În plus faţă de adoptarea unor anumiţi prizonieri şi susţinerea eliberării lor, "scopul mai vast al programului este sensibilizarea şi oferirea de sprijin pentru prizonierii de conştiinţă din jurul lumii", a spus McGovern.

Există mult prea multe persoane curajoase în întreaga lume care se sting în închisoare pur si simplu pentru că s-au angajat în proteste paşnice", a susţinut el.

Wolf, care l-a adoptat pe avocatul chinez Gao, a pledat ani de zile pentru drepturile omului din China. "China are una dintre cele mai grave situaţii ale drepturilor omului din lume, nu credeţi?", a declarat el într-un interviu după eveniment.

Planurile pentru asigurarea eliberării lui Gao au fost exprimate în acelaşi mod direct. "Vom face totul, totul, în funcţie de ce va da roade. Scrisori, întâlniri, fiecare delegaţie care va merge în China va ridica această problemă ", a spus el.

Vom face din nou toate lucrurile care au funcţionat în anii 1980", a adăugat el, descriind ceea ce el consideră anii de aur ai sprijinului Statelor Unite pentru drepturile omului din întreaga lume, sub conducerea preşedintelui Carter şi mai ales în timpul preşedintelui Reagan.

În joc este de a pune capăt "fricii, nedreptăţii şi lipsei de demnitate, care este nucleul acestui lucru", potrivit lui Frank Jannuzi, şeful biroului Amnesty International din Washington DC.

Gao a gustat din plin nedreptatea şi mârşăvia: el a apărat multe grupuri persecutate din China, în finali chiar pe practicanţii Falun Gong, în cele din urmă atrăgând furia violentă a forţelor de securitate ale Partidului Comunist Chinez şi suferind runde diferite de detenţie şi tortură brutală

Într-un incident în 2007, el a fost răpit şi dus într-o cameră de tortură folosită de forţele de securitate, unde a fost atacat necruţător timp de 50 de zile. "Nu vorbi despre tortura Partidului Comunist până când nu vei primi o lecţie completă! Ai dreptate; noi torturăm practicanţii Falun Gong. Totul este în regulă. Cele 12 cursuri pe care ţi le vom 'preda' le-am aplicat şi practicanţilor Falun Gong ", i s-a spus, în conformitate cu o relatare ulterioară a sa făcută publică

"În următoarele ore de tortură am leşinat de mai multe ori, din cauza lipsei de apă şi alimente şi a transpiraţiei abundente", a spus el. I s-au inserat scobitori în organele genitale şi i-au fost ţinute ţigări la ochii, în încercarea de a-l convinge să renunţe să apere drepturile omului şi să scrie articole în care să atace Falun Gong. El a fost condamnat la trei ani de închisoare în decembrie 2011.

Proiectul Apărarea Libertăţilor va adopta, probabil, şi alţi apărători chinezi ai drepturilor omului, deoarece are drept scop şi este încrezător că va atrage iniţial cel puţin 300 de susţinători din Congres care vor adopta fiecare câte un activist persecutat pentru drepturile omului.

Amnesty International va examina candidaţii, împreună cu Fundaţia Lantos şi Comisia pentru libertate religioasă internaţională şi va furniza liste din care vor putea alege membrii Congresului. De asemenea, Amnesty va organiza campanii publice cu materiale promoţionale, redactări de scrisori şi multe altele.

Propunându-şi iniţial ca 300 de membri ai Congresului să adopte fiecare un prizonier, proiectul pare a fi pe cale să atingă obiectivul declarat de McGovern, care a afirmat în deschidere, "trebuie să ne asigurăm că acea persoană nu este uitată."