In China, sesiunile de umilire publica reamintesc de tacticile din perioada maoista

Oficialii guvernamentali locali din Provincia Shaanxi au tinut o sesiune de rusine publica in stilul Revolutiei Culturale, pentru a anunta verdictele impotriva a 17 sateni care facusera petitie catre regim pentru a-si cere pamanturile pierdute. Petitionarii au fost nevoiti sa poarte agatate de gat pancarde pe care statea scris numele lor si verdictul pe care l-au primit.
Oficialii guvernamentali locali din Provincia Shaanxi au tinut o sesiune de rusine publica in stilul Revolutiei Culturale, pentru a anunta verdictele impotriva a 17 sateni care facusera petitie catre regim pentru a-si cere pamanturile pierdute. Petitionarii au fost nevoiti sa poarte agatate de gat pancarde pe care statea scris numele lor si verdictul pe care l-au primit. (Epoch Times Achives)

Intr-o scena care poate ca a fost adusa din Revolutia Culturala, 17 sateni chinezi care au facut petitie impotriva confiscarilor de terenuri facute de guvern, au fost supusi unei sesiuni de umilire publica de catre oficialii de district, in orasul Ankang, provincia Shaanxi.

Plangerile despre evenimentul din 2 noiembrie sunt numeroase pe internet, din partea colegilor petitionari, a blogerilor, educatorilor, expertilor legali, avocatilor de drepturile omului si a liderilor religiosi, care s-au intrebat cu totii daca nu cumva se revine la tacticile folosite in timpuri mai haotice de acum 50 de ani.

"Educand" masele

Oficialii implicati in incident pretind ca actiunile lor sunt spre binele oamenilor. Pozitia lor este ca ei promoveaza cunoasterea sistemului legal chinez si "demonstreaza public" importanta supunerii fata de autoritati.

Metodele, cu toate ca depasite, au fost folosite cu succes in timpul diferitelor miscari politice pentru a mentine puterea suprema a Partidului Comunist. Reintoarcerea acestor metode ar putea semnala intarirea eforturilor de a reduce la tacere numarul crescand de proteste impotriva regimului.

Departamentul de propaganda din Shaanxi, intr-o declaratie facuta presei, a mentionat ca a fost un caz "de vremuri disperate care cer masuri disperate". Ei afirma intr-o declaratie in media continentala online: "In intimidarea si socarea publica si deschisa a criminalilor, se educa astfel masele si se elimina prompt fenomenul social nesanatos, iar impactul social este foarte clar: realizeaza un efect foarte bun in popularizarea si propaganda legii".

Marsul din noiembrie nu a fost nici el primul de acest gen din acest an. Un raport dintr-un ziar New Beijing a inregistrat un alt episod de asa zisa "demonstratie publica" a doi fermieri din regiunea Fuping, de asemenea in provincia Shaanxi. Pe 5 martie, dupa ce s-au intors acasa din Beijing unde depusesera o petitie, fermierii au indurat batjocura si ironiile din partea comunitatii lor, in ceea ce autoritatile chineze au numit "demonstratie publica".

Aceste evenimente locale au intentia de a zdrobi spiritul petitionarilor, lasandu-i deprimati si suparati in urma experientei de a fi umiliti in fata familiei, prietenilor si vecinilor, facandu-i sa fie mai reticenti in a-si exprima problemele in viitor.

Oficialii si politia spun ca din punctul lor de vedere, ei doar isi fac serviciul de a face publicul constient despre cine este la conducere, prevenind astfel incidente mai puternice. Scopul este de a trimite un mesaj de avertizare publicului, punand o pata neagra pe reputatia petitionarilor, in plus fata de petele negre pe care le poarta pe pancarde in jurul gatului.

Furia publica

Raspunsul public a fost insa vehement. Un petitionar furios din Shanghai a declarat catre The Epoch Times: "Dreptul de a face petitie este declarat in legea chineza, dar Partidul Comunist demonizeaza petitionarii si foloseste media sa-si promoveze propria pozitie si putere. El incalca cu buna stiinta legea si foloseste metode crude de controlare a oamenilor... Exact aceleasi tehnici care au ajutat elita puterii din timpul Revolutiei Culturale."

Miao Jue, un calugar budist respectat si avocat indelungat al victimelor SIDA, a afirmat aceleasi ingrijorari: "Acestea sunt aceleasi metode folosite in timpul Revolutiei Culturale. Poporul chinez a indurat prea mult sub conducerea Partidului Comunist Chinez, iar in final cred ca PCC va primi pedeapsa divina."

Li Jinlin, un avocat de drepturile omului din Beijing a spus: "Nu exista niciun motiv pentru ca petitionarii sa fie umiliti public. Guvernul local a incalcat legea chineza comitand defaimarea caracterului, detinand ilegal petitionarii si privandu-i de dreptul lor constitutional de a cauta indreptarea nedreptatilor". Li a sugerat ca victimele l-ar putea da in judecata pe secretarul de partid din regiune.

Wang Lin, o profesoara asociata de la Scoala Legala din Universitatea Hainan, a scris pe blogul ei: "Vointa oficialilor a devenit mai puternica decat vointa legii. Acest eveniment este manifestarea relatiilor fracturate dintre guvern si popor".

Din punctul ei de vedere, scopul umilirii publice nu este de a educa oamenii despre legea natiunii, ci despre legea maharilor locali de partid. Pentru oamenii care fac cariera in aparat, suprimarea cu succes a nemultumirii publice - prin umilire, intimidare sau violenta - inseamna promovare. Wang Lin crede ca motivul real din spatele evenimentelor de umilire publica a fost de "demonstrare publica" a puterii oficialilor.

Amintiri neplacute

Evenimentul din Shaanxi reaminteste de metodele folosite in campaniile politice succesive din China. Una din primele campanii a fost Miscarea de Reforma Agrara in 1940 cand taranii pasnici au fost transformati in criminali de propaganda anti-proprietari de pamant, fiind manipulati de Partid sa rastoarne ierarhiile traditionale rurale. Milioane au suferit batjocura publica si au murit de mainile vecinilor lor.

Multi din vechea generatie din China de astazi inca isi mai reamintesc de Revolutia Culturala, o miscare politica lansata la ceva timp dupa ce comunistii au castigat puterea, din 1966 in 1976. A fost condusa de Mao Zedong partial pentru a recastiga puterea pe care o pierduse dupa Marele Salt Inainte.

Folosind intalniri de critica, sesiuni de lupta si o panoplie de alte forme de indoctrinare intensa si deseori violenta pura, cauta sa elimine "cele patru lucruri vechi" - idei, cultura, traditii si obiceiuri - incluzand traditii importante din trecut care invatau oamenii sa traiasca viata pasnica. Vecinii s-au intors impotriva proprietarilor de pamant, a invatatorilor, a liderilor de comunitate, a veteranilor si deseori a celor cu putin mai multa avere sau statut social. Umilirea publica, asaltul si crimele au prevalat.

Avand in vedere contextul, evenimentele din Shaanxi par sa atinga un punct sensibil si au starnit constiinta publica chineza in discutii aprinse si cautari interioare tumultoase.

Furia pe internet

De-a lungul Chinei, mii de raspunsuri de sustinere au zburat pe internet intr-un raspuns la numeroasele postari dure care protestau fata de evenimentul de umilire din 2 noiembrie. Raspunsul general pe internet a fost de biciure dura a cadrelor corupte de partid si a politiei deseori nelegala care serveste drept instrument de opresiune.

Trei mii au fost de acord cu un bloger din Langfang care a umilit complet sistemul, in timp ce 1000 de raspunsuri au sustinut un netizen din Hubei, sau cetatean pe internet, care obiecta fata de incalcarea drepturilor constitutionale chineze. Oamenii din Yangzhou cu sustinerea a 3000 de utilizatori, au propus o noua lege pentru a da victimelor evenimentelor "de umilire" cadrul legal de a actiona in justitie si a responsabiliza oficialii sa isi serveasca oamenii din districtele lor.

Trei mii de netizeni au fost de acord cu un post din Xianyang, provincia Shaanxi, care a criticat de asemenea dur autoritatile. Doua mii au aprobat un poem de simpatizare din partea unui bloger din provincia Shandong. Alti 2000 au aratat unitate cu un post din Nantong, care a cerut terminarea "tehnicilor barbare folosite de o minoritate deviata ca instrumente ale masinariei birocratice."