BAC-ul ar putea fi susţinut de patru ori pe an. Deputat PLDM: Legi "croite" de diletanţi

Proiectul de lege a fost ”cârpit cu dedicaţie” pentru ministrul Economiei Chiril Gaburici, care nu are o diplomă de BAC autentică, ci doar una cumpărată la Piaţa Centrală, afirmă vicepreşedintele PL.
Elevi la examen
Elevi la examen (abcjuridic.ro)

Grupul Parlamentar Popular European (PPE) a înregistrat o iniţiativă legislativă care prevede dublarea şanselor de susţinere a examenelor de Bacalaureat. Astfel, pe parcursul unui an de studii ar putea fi organizate patru sesiuni de examinare, şi nu două, aşa cum prevede legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

Autorii iniţiativei propun ca, în caz de nepromovare a celei de-a doua sesiuni de examinare ordinare, candidaţii să mai poată să susţină examenul de Bacalaureat de alte 2 ori în timpul anului, cu acoperirea costurilor de organizare repetată.

Potrivit notei explicative a proiectului de lege, cunoştinţele elevilor pot fi deteriorate sau modificate din cauza termenului de aşteptare extins nemotivat. Vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, a declarat că actualele prevederi legislative nu sunt în folosul elevilor, ci în defavoarea lor.

În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a menţionat că aşa ar arăta legile "croite" de diletanţi. ”Dacă au văzut că nu pot cumpăra BAC-ul în mod ilegal, au decis să-l cumpere deja legal. Într-un an electoral vom avea parte de multe "inovaţii" legislative.”

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu presupune că proiectul de lege a fost ”cârpit cu dedicaţie” pentru ministrul Economiei, Chiril Gaburici, care nu are o diplomă de BAC autentică, ci doar una cumpărată la Piaţa Centrală, intrarea din strada Tighina. ”În baza acestei legi, Gaburici va putea să obţină o diplomă de BAC, apoi una de studii superioare, evitând astfel incompatibilitatea cu mandatul de ministru pe motiv că nu are studii superioare autentice...”

De menţionat că în 2017 5853 de tineri fie au picat BAC-ul, fie, din diverse motive, nu s-au prezentat la acest examen.