Baconschi: Comunismul românesc-stalinist, cu reflexe nord-coreene a dus la diabolizarea românilor din Diaspora

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a denunţat, sâmbătă, atitudinea ostilă faţă de cetăţenii români aflaţi în străinătate şi le-a cerut "tovarăşilor" introducerea votului prin corespondenţă.

"Comunismul românesc-stalinist, cu reflexe nord-coreene, a dus la diabolizarea românilor din Diaspora ca trădători de ţară şi de dogmă bolşevică. S-a ajuns până la comandarea de asasinate. În alte ţări ale lagărului socialist, bunăoară Ungaria, guvernul roşu a avut inteligenţa de a păstra şi chiar cultiva relaţii pe cât posibil "normale" cu "exilul". Când a venit cutremurul din 89, mulţi expatriaţi au fost chemaţi în ţară, ca să ocupe funcţii publice în noile administraţii democratizate", a precizat Baconschi.

"La noi, vechea gardă ceauşistă i-a demolat pe "Raţiu şi Câmpeanu", "exploatatorii imperialişti", care "n-au mâncat salam cu soia" (de parcă nomenclatura comunistă mâncase). În primăvara lui 90, eram ca în 1952... Culmea e însă că această atitudine ostilă faţă de cetăţenii români din "lumea liberă" a continuat până astăzi... În concluzie: vrem legea votului prin corespondenţă, tovarăşi", a continuat fostul ministru de Externe, adăugând că politicienii nu mai pot închide graniţele, nici cenzura internetul şi nici opri libertatea câştigată.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu explica recent că o astfel de prevedere legislativă nu este un deziderat al partidelor vechi, care nu vor să piardă definitiv controlul puterii - în sensul că cei aproximativ trei milioane de români din Diaspora vor fi conectaţi la viaţa politică din ţară ceea ce va da startul unei modernizări rapide a României, iar partidele îşi vor lua adio de la metoda pomenilor electorale şi manipulării în masă.