Banca Mondială prognozează o creştere de 3% a PIB-ului în Moldova în 2013

(photos.com)
Epoch Times România
11.04.2013

O creştere a Produsului Intern Brut în Moldova cu 3% este prognozată pentru anul curent de către Banca Mondială, în special pe baza relansării sectorului agricol, transmite IPN.

Ruslan Piontkivsky, economist de ţară la Banca Mondială, a menţionat, la o masă rotundă organizată de către Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, că în prima jumătate a anului curent creşterea economică se va menţine la nivel modest, dar în a doua jumătate lucrurile se vor schimba spre bine.

Potrivit economistului, va fi sesizată redresarea sectorului agricol, având în vedere şi baza de comparaţie joasă. Or, ultimele date statistice precizează că volumul producţiei agricole ca urmare a secetei dezastruoase a scăzut cu peste 32%. De asemenea, se aşteaptă o îmbunătăţire a factorului extern. În unele ţări partenere va creştere cererea la produsele moldoveneşti exportate.

Managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Abdoulaye Seck, a spus că se definitivează o noua strategie de partenerial cu Republica Moldova pentru următorii patru ani. Finanţarea prevăzută este de 400 de milioane de dolari. În ceea ce priveşte aşteptările Băncii Mondiale faţă de Moldova, oficialul a spus că este necesar de a îmbunătăţi în continuare climatul de afaceri şi investiţional, de a dezvolta domeniile educaţiei şi sănătăţii şi de a promova reformele în aceste sectoare importante.

Pentru anul 2014 Banca Mondială prognozează o creştere economică de 4% în Republica Moldova, iar pentru 2015 – de 5%, potrivit allmoldova.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor