Băncile de stat ale Chinei aruncă fonduri pentru a stăvili nevoia de lichiditate

Yuani număraţi la o bancă din China (China Photos/Getty Images)
Andrei Popescu
20.01.2017

Costurile finanţării pe termen scurt au sărit în China din nou la cel mai dur nivel din ultimii 10 ani, joi, datorită îngrijorărilor produse de apropierea de cea mai importantă sărbătoare a chinezilor - Anul Nou.

Tendinţa a fost oprită de băncile de stat ale Chinei, care au aruncat pe piaţă rezerve de yuani.

Gospodăriile şi companiile chineze retrag de obicei cantităţi masive de numerar de la bănci înainte de Anul Nou, care în 2017 va fi sărbătorit pe 27 ianuarie - aproximativ la sfârşitul lunii, perioadă când se fac unele plăţi de taxe.

Anul Nou este întâmpinat de obicei de către Banca Centrală a Chinei cu injecţii de lichiditate, însă anul acesta situaţia este mai tensionată decât de obicei, din cauza exodului de capital, datorat în parte căderii yuanului din ultimele luni, şi, parţial, controalelor de capital impuse de regimul comunist.

În dimineaţa zilei de joi o rată importantă pentru împrumuturile pe termen scurt a sărit până la valoarea record de 22,099% - cea mai mare înregistrată din aprilie 2007 când a început monitorizarea sa.

Valoarea a produs panică pe piaţa chineză, deşi temerile au fost temperate de zvonurile conform cărora autorităţilor vor interveni cu injecţii de lichiditate pentru a calma piaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor