Bankwatch şi Greenpeace au obţinut anularea acordului de mediu pentru defrişarea a 130 hectare de pădure

Pădure de stejari
Pădure de stejari (Epoch Times România)

Bankwatch România şi Greenpeace România au obţinut în instanţă anularea acordului de mediu pentru defrişarea a 130 de hectare de pădure în judeţul Gorj, unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa, judeţul Gorj.

"Ca ordin de mărime, cele 130 de hectare a căror defrişare a fost acum prevenită reprezintă suprafaţa însumată a aproximativ 260 terenuri de fotbal." arată Greenpeace, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit reprezentanţilor Greenpeace, Tribunalul Bucureşti a anulat acordul de mediu pe motiv că acesta a fost emis doar pentru defrişare, fără a lua în calcul că aceasta nu ar avea loc dacă nu s-ar extinde cariera de lignit, proiect care în realitate, duce la un impact asupra mediului mult mai mare.

"Extinderea exploatării de lignit nu este evaluată deloc, acordul de mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrişare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrişare şi extindere de carieră din aceeaşi zonă, ţinând seama de faptul că în zona Rovinari mai există încă 10 cariere care se extind pe sute de hectare împădurite. Toate aparţin Complexului Energetic Oltenia.", mai precizează Greenpeance.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei de mediu mai atrag atenţia că nu a fost analizat nici impactul extinderii carierei asupra sănătăţii populaţiei şi nici cel social din satele învecinate. "Pe lângă păduri, carierele de lignit mai înghit şi satele învecinate. Mare parte a satului Timişeni a fost rasă de pe faţa pământului în urma extinderii exploatărilor de suprafaţă ale Carierei Pinoasa", se precizează în comunicat.

Pădurea are un rol important în absorbirea dioxidului de carbon, gazul cu cel mai mare impact asupra climei globale. SC CEO SA vrea să taie pădurea pentru a extrage cărbune pe care să îl ardă în termocentrale, cauzând astfel un prejudiciu dublu mediului natural, un prejudiciu ireparabil.

Susţinem că la momentul actual România dispune de suficiente resurse energetice curate pentru a renunţa la arderea cărbunelui în termocentrale şi că acest lucru ar trebui să se regăsească în viitoarea strategie energetică naţională.”, declară Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Această victorie în instanţă este cea mai recentă dintr-o serie în care, până acum s-au obţinut anularea a 27 de decizii de defrişare, însumând22 de hectare de pădure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, în vederea extinderii carierei Roşia şi anularea acordului de mediu pentru defrişări pe o suprafaţă de 59 de hectare, în zona carierei Tismana, mai arată Greenpeace.

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanţei în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor.

"SC CEO SA refuză să recunoască obligativitatea realizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în ciuda procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană şi a hotărârilor instanţelor judecătoreşti, insistând să aplice în 2015 legislaţia din anii 1970 – 1980 când au fost demarate primele exploatări de cărbune în zonă. Solicităm SC CEO SA să parcurgă o procedură de evaluare a impactului asupra mediului pentru toate exploatările de cărbune pe care le deţine, în conformitate cu legislaţia privind protecţia mediului, în vigoare astăzi” a declarat avocat Cătălina Rădulescu, membru al Asociaţiei Bankwatch România.

Reamintim că în noiembrie 2014, Comisia Europeană a deschis un dosar de infringement în cazul extinderii carierelor de lignit din judeţul Gorj ce deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia pe motiv că acestea se realizează fără acord de mediu. "Au fost emise acorduri de mediu doar pentru defrişarea acestor suprafeţe, fără evaluarea impactului cumulativ asupra mediului, evaluare adecvată pentru zonele protejate învecinate şi fără urmarea unei proceduri corecte de participare publică", arăta la momentul respectiv Greenpeace. Dosarul, deschis în urma unei plângeri depuse de către Greenpeace România şi Bankwatch, viza încălcarea prevederilor Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne