Bao Zheng, simbolul justiţiei şi al corectitudinii

Judecătorul Bao, simbolul justiţiei şi al corectitudinii
Judecătorul Bao, simbolul justiţiei şi al corectitudinii (SM Yang / Epoch Times)

Bao Zheng (999-1062 d.Hr.) a fost un bine-cunoscut oficial şi judecător din perioada Dinastiei Song de Nord. În slujba pe care o îndeplinea, a luptat cu tenacitate împotriva corupţiei, a rezolvat multe cazuri complicate, a pedepsit guvernatorii corupţi, rudele abuzive ale funcţionarilor de rang înalt şi oamenii de afaceri vicleni. El a devenit foarte popular, iar oamenii din regiunile în care a slujit îl respectau enorm. Simţul dreptăţii de care dădea dovadă, altruismul şi modul imparţial de a judeca, i-au adus pseudonimul “Judecătorul Bao – cerul azuriu”. (Judecătorul Bao, Qingtian)

Bao Zheng a studiat din greu încă de la o vârstă fragedă, luând examenul pentru serviciul civil imperial la vârsta de 29 de ani. În curând i s-a oferit o slujbă guvernamentală în calitate de şef de regiune. Însă, la acel moment, părinţii în vârstă a lui Bao Zheng erau într-o stare de sănătate precară, astfel că el s-a decis să pună pe primul loc pietatea filială. El a demisionat şi s-a întors acasă pentru a-şi îngriji părinţii timp de aproape un deceniu, până când s-au stins amândoi.

La vârsta de 40 de ani, Bao Zheng a revenit în guvern, servind în calitate de oficial local. Fiind onest şi chibzuit, el a fost promovat în curând în calitate de magistrat al capitalei, Kaifeng fiind locul cel mai greu de gestionat, deoarece acolo locuiau foarte mulţi aristocraţi şi familii influente.

Cu toate acestea, lui Bao Zheng i-a trebuit doar ceva mai mult de un an pentru a-l transforma într-un loc ordonat, implementând o serie de reforme administrative. De exemplu, în mod normal, reclamantul trebuia să pregătească o cerere în scris şi s-o trimită la curte prin intermediul grefierilor oficiali. Astfel încât familiile împuternicite puteau mitui funcţionarii pentru a se renunţa sau a se bloca procesul. Bao Zheng a decis să permită oamenilor să facă plângere pe cale orală, fără a fi necesar să completeze acte. Astfel, oamenii lipsiţi de studii puteau evita nedreptatea exercitată de către oficiali prin falsificarea faptelor din documente. Această nouă abordare a dus la o îmbunătăţire enormă a ordinii publice în capitală, deoarece orice plângere serioasă, indiferent de persoanele implicate, era tratată de către judecătorul Bao cu cea mai mare corectitudine şi imparţialitate, ceea ce i-a adus şi numele „judecătorul cu chip de oţel”.

Odată, Kaifeng a fost inundat, iar ancheta lui Bao Zheng a demonstrat că grădinile şi pavilioanele construite ilegal peste râu de către familiile influente blocau curgerea apelor. Bao Zheng le-a ordonat să le demoleze pe toate până la un anumit termen limită. Unul dintre ei a ignorat ordinul, prezentând un titlu de proprietate pentru teren, iar atunci când a fost întrebat, acesta a susţinut că el deţine terenul. Bao Zheng a verificat chiar el, în mod temeinic actul de proprietate, găsind o greşeală, care indica faptul că terenul trebuia abandonat. În ciuda protestului din partea acelei familii, grădina a fost imediat demolată chiar sub comanda sa, iar problema a fost raportată împăratului. În curând inundaţiile s-au retras.

Bao Zheng era disciplinat, avea un puternic simţ al dreptăţii, fiind imparţial faţă de toţi. Unul dintre unchii săi a încălcat legea, fiind dat în judecată de către victimă la curtea locală. Acest unchi demn de dispreţ a fost convocat la curte de către Bao Zheng şi a fost bătut cu beţele de 100 de ori drept pedeapsă.

Bao Zheng era foarte strict cu familia şi copiii săi. Deşi avea o poziţie înaltă în stat, el a dus o viaţă simplă, iar copiii aflându-se sub influenţa lui, erau atenţi la cheltuieli şi purtau de obicei haine simple, cu excepţia cazului în care îşi vizitau prietenii şi participau la petreceri.

La bătrâneţe, Bao Zheng a stabilit o regulă pentru familie: “În cazul în care urmaşii mei care servesc guvernul vor încălca legea sau vor fi corupţi, ar face bine să nu se mai întoarcă în oraşul natal, pentru că nici nu vor fi înmormântaţi în cimitirul familiei, după moartea lor. Cei care nu se supun acestor cuvinte, sunt renegaţi, în mod automat, de către mine.” Mai târziu, după moartea sa, câţiva dintre fiii săi au trecut examenul curţii imperiale, devenind oficiali. Ei şi-au însuşit cu toţii virtuţile lui Bao Zheng, fiind lăudaţi de oameni ca fiind oficiali corecţi.

Datorită poziţiei sale fără compromisuri împotriva nedreptăţii, Bao Zheng a devenit, după moartea sa, simbolul cultural al justiţiei şi echităţii în Extremul Orient. Ca personaj popular în diferite forme de artă scenică, el a fost portretizat de multe ori cu o faţă brună, aspră, având pe frunte un semn de la naştere în formă de semilună şi fiind servit de câţiva reprezentanţi remarcabili ai artelor marţiale.