Expresii idiomatice chinezeşti: "Îndemânarea vine din practică" (熟能生巧)

Negustorul ambulant de ulei toarnă uleiul în sticlă cu ajutorul unui căuş în timp ce îl ceartă pe un arcaş arrogant, zicându-i că îndemânarea apare din practică.
Negustorul ambulant de ulei toarnă uleiul în sticlă cu ajutorul unui căuş în timp ce îl ceartă pe un arcaş arrogant, zicându-i că îndemânarea apare din practică. (Sandy Jean / Epoch Times)

Expresia chinezească 熟能生巧 (shú néng sheng qiao) înseamnă, mot-a-mot, "prin practică apare o mare abilitate". Este folosită pentru a arăta că îndemânarea vine din practicarea în mod repetat a unui lucru, fiind similar cu expresia “teoria fără practică e ca o roată fără ax”.

Această expresi poate fi găsită în capitolul 31 al poveştii "Flori în oglindă", scrisă de către Li Ruzhen în perioada dinastiei Qing (1644-1911 d.Hr.).

Conform poveştii, în perioada dinastiei Song de Nord (960-1127 d.Hr.), trăia un arcaş foarte priceput numit Chen Yaozi. El nu a ratat niciodată vreo ţintă, iar elevii săi l-au denumit “arcaşul magic”. Chen era foarte mândru de talentul său, crezând că era cel mai bun arcaş din lume.

Într-o zi, în timp ce lansa săgeţi, Chen a atras o mulţime de privitori, care au început să-l încurajeze. În mulţime, se afla şi un bătrân, negustor ambulant de ulei, care nu părea deloc impresionat.

Surprins, Chen l-a întrebat pe negustorul ambulant: "Tu poţi să faci asta?"

Negustorul ambulant a răspuns: "Nu, nu pot."

Chen a întrebat din nou: "Ce părere ai despre cum îmi mânuiesc arcul?"

Negustorul ambulant i-a răspuns: “E bine, doar că nu-i nimic deosebit, este nevoie doar de practică.”

Acest lucru l-a întristat pe Chen. Unul dintre studenţii săi i-a zis negustorului ambulant: "Nimeni nu se poate compara cu abilitatea maestrului meu în mânuirea arcului. Cum îndrăzneşti să subestimezi îndemânarea maestrului meu?"

Fără să spună un cuvânt, negustorul ambulant a luat o sticlă, a pus-o pe pământ, punând pe partea de sus a sticlei o monedă de cupru cu o gaură pătrată în centru. Apoi, a turnat în sticlă ulei cu un polonic de lemn, fără să verse măcar o picătură pe monedă.

Privitorii se uitau uimiţi. Negustorul ambulant s-a întors către Chen spunând: "Asta iarăşi nu a însemnat nimic. Pot s-o fac doar pentru că am practicat foarte mult timp. Îndemânarea vine din practică." Fără să mai scoată o vorbă, negustorul ambulant a plecat, iar mulţimea s-a liniştit.

Cuvintele bătrânului negustor ambulant l-au făcut pe Chen să se simtă ruşinat de comportamentul său arogant, Din acel moment, el a devenit mai modest, antrenându-se cu arcul, cu mai multă sârguinţă. La scurt timp după aceasta, el a devenit cunoscut nu numai pentru abilităţile sale excelente de a mânui arcul, dar şi pentru personalitatea sa binevoitoare.

Mai târziu, oamenii au folosit expresia "熟能生巧" pentru a pune accentul pe importanţa practicii.