Barna, despre desfiinţarea Secţiei Speciale: Povestea SIIJ trebuie încheiată în această sesiune sau într-una extraordinară în iulie

Dan Barna - gov.ro
Dan Barna - gov.ro (Epoch Times România)
Andrei Popescu
14.06.2021

Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat, luni, că alianţa doreşte ca desfiinţarea Secţiei Speciale să aibă loc fie în actuala sesiune parlamentară, fie într-o sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie.

“Avem în momentul de faţă şi raportul MCV - şi am văzut că e un raport care arată bine, cât timp reuşim să îndeplinim aceste cerinţe, printre care şi desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem şi decizia din 18 mai a CJUE şi aşteptăm la începutul lunii iulie şi decizia Comisiei de la Veneţia pe acest subiect.

Este foarte clar şi este dorinţa pe care o avem ca fie în această sesiune, până la finalul ei, fie într-o sesiune extraordinară, în luna iulie, să se termine povestea SIIJ, să eliminăm această excrescenţă dureroasă de pe sistemul de justiţie care a adus atâtea deservicii şi a afectat atât de semnificativ percepţia sistemului de justiţie din România”, a afirmat Barna, citat de Digi24.

Totodată, liderul USR-PLUS a precizat că subiectul desfiinţării SIIJ va fi discutat în această seară în sânul coaliţiei de guvernare.

“Este un subiect pe care îl voi discuta şi în această seară la coaliţie, cel legat de calendarul asumat pentru a avea şi în Senat votul privind desfiinţarea SIIJ”, a susţinut Barna.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis că liberalii sunt “consecvenţi” în ceea ce priveşte susţinerea desfiinţării Secţiei Speciale.

“Obiectivul nostru fundamental este desfiinţarea SIIJ. Avem aceeaşi flexibilitate în a găsi cea mai bună soluţie care să fie găsită în coaliţie şi care să fie susţinută de către toţi partenerii”, a adăugat Orban.

Remarcile celor doi oficiali vin în contextul în care, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a decis, cu majoritate de 7 la 2, că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor este constituţională şi a atras atenţia judecătorilor de la instanţele ordinare de judecată că nu pot aplica decizia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în detrimentul deciziilor CCR. Cele două voturi contra au venit din partea judecătoarelor numite de preşedintele Klaus Iohannis - Livia Doina Stanciu şi Simina Tănăsescu -, care au făcut opinie separată.

Ulterior, peste 20 de organizaţii s-au alăturat iniţiativei asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) de a solicita demisia membrilor CCR care au ales să respingă decizia CJUE cu privire la desfiinţarea SIIJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor