Başcanul Găgăuziei în vizită la Moscova

Mihail Formuzal
Mihail Formuzal (tribuna.md)

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, au plecat la Moscova. Cei doi sunt însoţiţi de câţiva deputaţi locali. Potrivit informaţiei deputatului din Adunarea Populară, Roman Tiutin, oficialii găgăuzi au programate întrevederi cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi cu premierul rus Dmitri Medvedev. Reprezentanţii din Autonomia Găgăuză vor semna şi un acord de înfrăţire cu regiunea Moscova.

În acest sens, presa a mai scris că, printre scopurile vizitei este semnarea unui acord de comerţ între regiunea autonomă şi Federaţia Rusă, deoarece Rospotrebnadzor a reluat importul vinurilor din Găgăuzia.

Şase camioane cu vin în vrac au pornit în Rusia la sfârşitul săptămânii trecute. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii ministerului Agriculturii, care au refuzat însă să ofere detalii, relatează Publika TV.

Rusia a reluat importul vinurilor din Găgăuzia, după ce, la începutul lunii, Rospotrebnadzor anunţa că vinurile a cinci producători din regiune corespund cerinţelor de calitate. Federaţia Rusă a impus în septembrie 2013 embargo vinurilor moldoveneşti pe motiv că nu ar corespunde normelor sanitare.

Şeful de atunci al instituţiei, Ghennadi Onişcenko, a declarat că interdicţia nu se extinde asupra producţiei întreprinderilor din Transnistria. În urma embargoului impus de ruşi, vinificatorii au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari.