Băsescu: Guvernul nu poate continua cu un program USL, când USL nu mai există

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că noul Guvern trebuie să aibă "măcar o legitimitate parlamentară", susţinând că nu poate fi continuat programul anterior pe care l-a avut Guvernul, având în vedere că "o parte a proiectului USL nu mai există".

Traian Băsescu susţine că premierul Victor Ponta ar trebui să treacă prin Parlament noul program de guvernare, prin asumarea răspunderii, înainte de validarea componenţei noului guvern.

"Înainte de a valida componenţa noului Guvern, prin asumarea răspunderii să treacă (Victor Ponta — n.r.) prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu este o chichiţă, este o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine Guvernul."

Traian Băsescu declară că nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare, deoarece una din cele două componente majore ale proiectului USL nu mai există şi nu mai acordă susţinere guvernului.

Totodată, deoarece au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale, acestea trebuie incluse în programul de guvernare.

Şeful statului a mai precizat că forţarea votului fără modificarea programului are două riscuri: Hotărârea poate fi atacată de 50 de membri ai Parlamentului, suspendându-se desemnarea până la pronunţare. Pe de altă parte, este posibilă declanşarea unui conflict între Preşedinţie şi Parlament având ca obiecţiune faptul că se instalează o nouă structura guvernamentală pe un program votat în cu totul altă componenţă politică.

Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că trebuie respectată Constituţia şi guvernul trebuie să fie instalat legitim. Acesta a mai afirmat că este greu să mai existe legitimitate atunci când din guvern fac parte UNPR şi UDMR, care au fost şi în guvernul Boc, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să existe.

Băsescu l-a asigurat pe Victor Ponta că până dimineaţă la ora 6:00, la orice oră se rezolvă cele două probleme - asumarea răspunderii pe noul program şi desemnarea prin vot a noilor miniştri - va emite decretele respective.

Şeful statului anunţă că nu va întârzia pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură pe program, la asumarea răspunderii opoziţia putând depune o moţiune.

"Nu voi aştepta în niciun caz un eventual efect al unei moţiuni pe asumarea răspunderii pe program, voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece programul, sunt obligat să aştept până CCR se pronunţă pe un eventual atac." a declarat Băsescu.

Şeful statului concluzionează: "Cred că drumul de urmat este acesta: asumarea răspunderii azi, prin excepţie de la regulă, să nu se stea 5 zile, votul în plen pentru miniştri, emiterea decretelor în noaptea asta şi România are guvern legitimat de Parlament."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne