Băsescu, provocare pentru protestatarii #rezist: Dacă au o delegaţie de 10 oameni, sunt gata să discut cu ei

Autor al unor amendamente extrem de controversate la Legea graţierii, fostul preşedinte Traian Băsescu se declară pregătit să le explice protestatarilor #rezist de ce se impun astfel de demersuri în zilele noastre.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent senator PMP, şi-a manifestat disponibilitatea de a se întâlni cu o delegaţie de protestatari #rezist din Piaţa Victoriei pentru a le explica de ce consideră el că e nevoie ca "oamenii politici să fie scoşi de sub controlul instituţiilor de forţă".

"Pentru oamenii care au ieşit în piaţă, dacă au o delegaţie de 10 oameni, eu sunt gata să discut cu ei, să le explic de ce nişte poziţii de scoatere a oamenilor politici de sub controlul instituţiilor de forţă sunt necesare. Sunt deja 5 ani de când Parlamentul - şi cel trecut, şi cel actual - sunt aproape captive acestor instituţii şi trebuie scoşi de sub control. Am făcut (în mandatele sale de preşedinte - n.r) instituţii capabile să lupte cu corupţia. Numai că aceste instituţii au deviat, au ajuns să facă o vânătoare de oameni politici.

Spre exemplu, din finanţarea campaniilor electorale, utilizând Codul penal, când de fapt există o lege, 334/2006 republicată în 2010, care face din finanţările ilegale contravenţie şi obligaţia de a fi predaţi banii la bugetul de stat, dar nicidecum un act penal. Or, parchetele noastre, când vine vorba de anchetarea finanţării campaniilor, au ca ţintă omul politic care a fost finanţat şi de aici — dosare, când de fapt discutăm despre contravenţii", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

În cursul zilei, Comisia Juridică din Senat a respins amendamentul depus de fostul preşedinte care viza graţierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu.

"Consider că abuzul în serviciu este un instrument de ţinere sub control a clasei politice şi cred că trebuia să intre pe lista de graţiere. Din păcate, au fost prea puţine voturi pentru ca acest amendament să treacă, dar voi persevera, pentru că noi avem o definiţie greşită a abuzului în serviciu, care face ca orice om politic să fie în riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este în regulă", a adăugat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne