Băsescu: Rectificarea bugetară? Nu ne afectează, am renunţat la deplasarea în SUA

Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2013

Bugetul Preşedinţiei a fost tăiat. Cu 1,1 milioane lei. Drept urmare, preşedintele Băsescu a anunţat ca şi-a contramandat vizita pe care urma să o facă în SUA, căci ar fi costat 2,3 milioane lei. Enorm în condiţiile de austeritate pe care Ponta le impune preşedinţiei cu ocazia rectificării de buget votate luni, în urma căreia bugetele preşedinţiei şi ale altor instituţii, printre care ANI şi Curtea Constituţională s-au redus. În paralel cu creşterea bugetului SRI, SIE, a Camerei Deputaţilor etc.

"Noi am fost de acord cu o reducere la deplasări, pentru că, dacă aţi văzut, pentru deplasarea în SUA mi-ar fi trebuit 2,3 milioane de lei. Am renunţat la ea şi am rămas cu banii pe care îi aveam. Un milion şi ceva i-am cedat bugetului de stat. Deci, nu ne afectează", a comentat preşedintele Traian Băsescu.

În atari condiţii, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, îl acuză pe premierul Victor Ponta că prin tăierea bugetelor de la Preşedinţie, Curtea Constituţională şi ANI, instituţii care "îl deranjează şi îl încurcă", a dat dovadă de "infantilism politic." Buda cere ca V. Ponta să îşi dea demisia pentru acest gest "demn"de o democraţie de Ghana sau Botswana, conform politicianului democrat-liberal.

"Prin tăierea bugetelor de la CC, ANI şi Preşedinţia României, Victor Ponta demonstrează un infantilism politic, pentru că nu poţi lăsa aceste instituţii necesare fără resurse financiare unei bune funcţionări, doar pentru că eşti deranjat de ele. Nu poţi să vii şi să tai bugetul Preşedinţiei motivând că acţiunile preşedintelui Băsescu ar costă România 20 de milioane de euro în urma sesizărilor la CC. Victor Ponta doreşte să suprime un reprezentant al poporului român, prin faptul că taie bugetul Preşedinţiei, pentru că îl încurcă în toate nemerniciile pe care le face? Îl deranjează ANI, astfel încât îi taie bugetul? Iar CC, o altă instituţie importantă, îl încurcă şi atunci îi taie bugetul? O astfel de mentalitate şi gândire este specifică unei democraţii din Ghana sau Botswana, nici într-un caz unei ţări din UE"a declarat Buda într-un comunicat de presă remis mediafax.

Rectificarea negativă de buget este una "a ruşinii", mai afirmă Buda, care demonstrează incapacitatea lui Victor Ponta şi a Guvernului de a gestiona eficient treburile ţării. Drept urmare, preşedintele PDL Cluj cere public demisia lui Ponta şi a Cabinetului său.

Între timp, premierul Victor Ponta explică rectificarea bugetară prin faptul că Băsescu şi justiţia costă foarte scump:

"Ne costă 20 de milioane de lei la Senat şi Cameră pentru că domnul Băsescu a contestat la Curtea Constituţională. Rompetrolul l-a contestat de două ori, referendumul de vreo două-trei ori. Suntem sabotaţi în fiecare zi", a declarat Victor Ponta luni, plângându-se de faptul că la întârzierea contestaţiilor care costă statul "scump" contribuie şi Curtea Constituţională, prin oamenii pe care îi are acolo preşedintele Băsescu.

"Apropo, cum de-a lipsit tocmai domnul Morar pe care îl plătim atât de bine? Cum de nu a mai avut Curtea Constituţională cvorum? Nu vi se pare o coincidenţă? Până pleacă, domnul Basescu vrea să ne facă cat mai mult rău", a declarat Victor Ponta vorbind despre Băsescu, (foşti) procurori şi rectificări de buget.

Cea de-a doua rectificare bugetară va diminua bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale, a Agenţiei Naţionale de Integritate şi a numeroase ministere. În schimb, Internele, Senatul, Camera, SRI, SIE şi STS vor primi bani în plus.

La Preşedinţie, bugetul scade cu 1,1 milioane lei, la Curtea Constituţională cu 400.000 lei, iar bugetul ANI, la fel cu cel al Preşedinţiei, a fost redus cu 1,1 milioane lei. În schimb, se vor da 9,2 milioane lei în plus la Senat, 12 milioane lei pentru Camera Deputaţilor, 27,5 milioane lei SRI, 6,1 milioane lei la SIE şi 5,1 milioane la STS.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor