Băsescu: Reducerea CAS, o măsură electorală care nu este sustenabilă. Ponta va băga noi taxe

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.07.2014

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni, despre legea de reducere a CAS, pe care a catalogat-o drept „cea mai spinoasă problemă”, fiind „o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate”. Şeful statului se teme că premierul Ponta va apela din nou la diverse taxe care vor afecta negativ populaţia pentru a depăşi riscul de derapaj macro pe care îl aduce cu sine reducerea CAS cu 5 procente.

„Am primit legea spre promulgare şi, în condiţiile în care sunt un adept al reducerii fiscalităţii, am mari semne de întrebare asupra oportunităţii măsurii, legată de realitatea fondului de pensii. Acum avem un deficit pentru acest an de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă la deficit încă 5 până la 5,5 miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 miliarde de lei. Legea nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăţi, salariaţii nu au niciun avantaj. Îmi e greu să îmi imaginez modul în care va fi compensată creşterea deficitului fondului de pensii. În Parlament premierul spune din îmbunătăţirea colectării de către ANAF”, a declarat Traian Băsescu, citat de hotnews.ro

Şeful statului a amintit că bugetul din 2013 a suferit trei corecţii în minus datorită necolectării conform planificării, iar anul acesta în primele 6 luni, cu toată taxa pe stâlp instituită de premier, avem un deficit de 2,4 miliarde de lei, deci rectificarea va fi din nou negativă.

„Nu văd de unde poate veni credibilitatea pentru că peste noapte să se îmbunătăţească colectarea în aşa măsură încât să putem compensa cele 5 miliarde. Or, sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse în acest an. Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5 miliarde va fi creşterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate, extrem de dificil pentru pensionari. O altă sursă e mărirea taxelor actuale, dar cred că se vor îndrepta spre taxa pe proprietate”, a afirmat Traian Băsescu.

O soluţie ar fi creşterea numărului de locuri de muncă, susţine preşedintele, adăugând însă că, din păcate, se poate observa o scădere a acestora. O altă soluţie scoasă în evidenţă ar fi creşterea salariului, în condiţiile în care România are 4,4 mil salariaţi şi 5,4 mil pensionari, ceea ce reflectă un dezechilibru uriaş, pentru că avem mai mult de un pensionar pe salariat.

„Ar fi o soluţie mărirea salariilor, dar nu ar accepta nici firmele, nici bugetul de stat. O altă sursă, si cred că asta e foarte credibilă, e tăierea investiţiilor. Pe primele 6 luni investiţiile sunt mai mici cu 25% faţă de anul trecut. Probabil că se va merge pe relocarea banilor către fondul de pensii, dar asta înseamnă diminuarea numărului de locuri de muncă. O continuare a acestei politici de reducere a investiţiilor nu va face decât să crească şomajul. O altă soluţie ar fi accelerarea absorbţiei fondurilor, avem o situaţie dezastruoasă. Deja avem un risc de dezangajare consistent, de peste un miliard de euro. Sunt soluţii, una mai proastă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat. O soluţie foarte bună ar fi scoaterea la suprafaţă a celor care lucrează la negru, dar nu cred că se va reuşi anul viitor, dacă nu s-a reuşit în doi ani”, a continuat şeful statului.

Traian Băsescu s-a declarat îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii şi din acest motiv a decis să apeleze la art 86 şi va invita guvernul la consultări. Preşedintele poate consulta guvernul în probleme urgente sau de importanţă deosebită, iar aceasta este în opinia lui o problemă de importanţă deosebită.

„Vreau să înţelegeţi şi riscurile. Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macro, obţinute cu sacrificii uriaşe pentru populaţie, pe care le regret şi acum, dar care au trebuit făcute. Ar fi păcat să ajungem din nou în 2015 în situaţia din 2010, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, atunci Tăriceanu. Tot măsuri electorale pe care românii le-au plătit extrem de scump. Şi aceasta e o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate. Avem un risc de derapaj macro consistent care ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, cred că asta e ţinta, dar e o mare eroare, foarte mulţi pensionari nu vor putea plăti”, a subliniat preşedintele.

Un alt risc este, în opinia lui Traian Băsescu, deraierea acordului cu FMI, ceea ce ar reprezenta o mare problemă şi România va pierde cele 10% adăugate de UE la proiectele de fonduri de coeziune.

„Cât timp avem acord cu FMI, se adaugă 10% la contribuţia UE, ceea ce înseamnă că la autostrăzi şi căi ferate, unde contribuţia UE e 85%, acum este 95%. Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până la o discuţie foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte bună pentru companii, problema e să nu punem în risc stabilitatea macro a ţării”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a avertizat că urmăreşte cu atenţie şi absorbţia fondurilor europene cu care s-a lăudat atât Guvernul, evidenţiind că, în mod cert, creşterea masivă a plăţilor către România de la CE de anul trecut se datorează facturilor generate de contractele semnate de guvernul Boc.

„Anul trecut nu s-a semnat niciun contract mare pe infrastructură şi nici alte contracte de anvergură care să genereze încasări anul acesta. Abia anul acesta pare că se semnează câteva contracte. Dar noi avem nevoie anul acesta de facturi de 2,2 miliarde de euro pentru a preveni dezangajările”, a explicat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor