Băsescu: România a intrat într-un proces de izolare pe care nu l-a mai avut de la mineriadă

Traian Basescu la Cotroceni în noaptea votării suapendării sale
Traian Basescu la Cotroceni în noaptea votării suapendării sale (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.07.2012

Preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a criticat dur pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, pentru demersurile lor care au stricat imaginea României în străinătate şi care au făcut ca ţara noastră să intre într-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriadă.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- România nu mai poate minţi pe nimeni, iar responsabilitatea este a trusturilor de presă care dezinformează constant. Este dramatic când toate ţările văd într-un fel, iar românii văd altfel situaţia. Nu ziariştii dezinformează, ci analiştii.

- Este un dezastru care ne trimite înapoi la nivelul 2004, chiar dacă se vor recunoaşte progresele din justiţie. Trebuie să uităm de Schengen.

- Dacă în urma acţiunilor iresponsabile ale USL va fi rău raportul pe justiţie, căutaţi-mă dacă aveţi nevoie de un vinovat.

- Fac un apel la toţi cei care ştiu că prin cuvântul lor influenţează modul de a gândi al românilor. Fac un apel la o informare corectă a populaţiei, pentru că îşi permit să facă acest lucru pentru că ştiu că au destui care mint pentru ei. Ca şef al statului ales şi suspendat îmi fac datoria să atenţionez că ne apropiem de momente extrem de dificile din cauza comportamentului premierului şi preşedintelui interimar.

- România a intrat într-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriada din 13-15 iunie.

- Îi rog pe toţi cei interesaţi de România să încerce să afle ce se întâmplă cu intenţiile de investiţii străine în România. Toate firmele care voiau să înceapă investiţii în acest an le-au sistat. Un semnal legat de ceea ce se va întâmpla este legat şi de amânarea vizitei FMI, precum şi de atenţionările agenţiilor de rating.

- Efectele sunt că dacă nu răspund convingător şi repede, vor avea cele 11 puncte în raportul privind MCV. Efectele vor fi să uităm orice discuţie despre Schengen în septembrie. Pentru jocurile lor politice au sacrificat România. Oricât ar fi de simpatizaţi de electorat, nu pot să sacrifice ţara pentru jocurile lor politice de jos nivel. Nu este permis aşa ceva unui om politic cu astfel de funcţii. În 10 zile ei şi USL au distrus credibilitatea României.

- Ei par absolut infantili. Cred că pot vorbi una în România şi alta la Bruxelles, Berlin, Paris, Sofia.

- Nu poţi să spui un lucru în ţară şi altceva afară. Ce nu înţeleg oamenii aceştia este că statele UE ştiu toate totul unul despre celălalt. Dacă Antonescu ar citi şi n-ar dormi dimineaţa, ar şti la prima oră toate punctele de vedere ale statelor europene.

- Preşedintele interimar şi premierul se mint între ei. Oamenii aceştia îi mint şi pe români şi partenerii europeni, pentru că premierul a declarat că a trimis răspuns la cele 11 probleme ridicate de CE, iar azi la prânz aflăm de la CE că nu s-a trimis niciun răspuns oficial.

Declaraţiile lui Băsescu vin în contextul în care mai mulţi lideri europeni au atras atenţia că în România nu sunt respectate principiile democratice, iar sancţiunea cea mai drastică ce ar putea fi luată este retragerea dreptului de vot al ţării noastre la UE. Oficialii europeni au cerut autorităţilor române să păstreze independenţa justiţiei, să nu îngrădească atribuţiile Curţii Constituţionale şi să organizeze un transfer al puterii în mod legal.

Premierul Victor Ponta a primit o listă cu 11 întrebări şi solicitări din partea Comisiei Europene, la care a precizat că răspuns deja de vineri, însă luni, purtătorul de cuvânt de la CE a atras atenţia că nu a primit răspunsurile cerute şi i-a reamintit prim-ministrului să se grăbească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor