Baza Deveselu şi alte obiective militare din România folosesc camere video produse de companii deţinute parţial de statul chinez

Piaţa Tiananmen, Beijing, China - pe fundal poza celui mai mare ciminal al secolului XX - dictatorul comunist Mao Tsedun, responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.05.2024

Ţările din Europa Centrală şi de Est au cumpărat în ultimii cinci ani milioane de camere de supraveghere chinezeşti, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari cu privire la practicile producătorilor de stocare a datelor, vulnerabilităţi de securitate şi legături cu statul chinez, arată o analiză Europa Liberă România.

Potrivit analizei, din ce în ce mai multe camere de supraveghere de fabricaţie chineză sunt folosite în ţări care fie sunt membre UE şi NATO, fie speră să adere, şi în care guvernele atente la bugete se orientează tot mai mult spre companii chineze cu preţuri accesibile şi subvenţionate de stat.

Deşi în majoritatea ţărilor nu sunt disponibile baze de date naţionale despre camere de supraveghere, informaţii existente şi relatări ale RFE/RL arată că Dahua şi Hikvision – două companii chinezeşti deţinute parţial de statul comunist chinez domină pieţele din Ungaria, Serbia, România, Republic Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Bulgaria şi Georgia.

În ceea ce priveşte România, continuă site-ul citat, deşi nu există o bază de date centrală în ţară, sondajele din domeniu şi portalurile de achiziţii publice arată că utilizarea camerelor de supraveghere fabricate în China se extinde. Unele au fost chiar instalate în instituţii cu grad ridicat de securitate.

Astfel, potrivit unui raport global al industriei de supraveghere din 2021, în România existau 189.452 de camere Dahua şi Hikvision active, ceea ce plasează ţara din UE şi NATO pe locul opt în lume.

De asemenea, o investigaţie recentă a RFE/RL a mai constatat că echipamentele de supraveghere produse de Hikvision şi Dahua sunt folosite în cel puţin 28 de obiective militare din ţară, inclusiv la baza militară din Deveselu, care găzduieşte sistemul NATO Aegis Ashore, sistem de apărare antirachetă de la sol. Echipamentul este folosit şi de sute de alte instituţii publice implicate în securitatea naţională.

Oficialii români şi-au apărat deciziile de utilizare a camerelor de fabricaţie chinezească, spunând că acestea se încadrează în parametrii achiziţiilor guvernamentale pentru echipamente noi şi că toate camerele sunt ţinute offline pentru a preveni unele dintre riscurile de securitate întâlnite în tehnologia Dahua şi Hikvision, mai precizează Europa Liberă.

În ciuda asigurărilor oferite de oficialii români, mai mulţi experţi au declarat pentru RFE/RL că hackerii mai avansaţi ar putea în continuare să obţină acces şi că au existat exemple recente de grupuri de piratare care au accesat sisteme de camere închise prin piratarea online a sistemului de operare al unui computer, fiind capabile să se infiltreze apoi în reţelele offline. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor