Beijingul eliberează un activist suedez

China l-a expulzat pe Peter Dahlin, un activist care a încercat să ajute avocaţii chinezi independenţi, asupra cărora regimul a început de câteva luni o persecuţie masivă.
Peter Dahlin, un activist suedez pentru drepturile omului.
Peter Dahlin, un activist suedez pentru drepturile omului. (Captură Foto)

Ministerul suedez de Externe a confirmat luni că Peter Dahlin, activistul civic băgat de regimul comunist chinez în puşcărie în ianuarie, a fost eliberat.

Activistul suedez, co-fondator al unei organizaţii neguvernamentale numite Chinese Urgent Action Working Group, care încerca să ajute avocaţii chinezi, victime ale unei campanii de persecuţie începută cu câteva luni în urmă de regimul comunist, a dispărut la începutul acestei luni de la locuinţa sa temporară din China.

Dahlin a fost acuzat de subversiune din cauză că pregătea "ilegal" o întâlnire a avocaţilor critici la adresa practicilor abuzive şi a corupţiei în justiţie, păstorite de Partidul Comunist.

Pentru a justifica arestul, regimul comunist l-a scos la paradă pe Dahlin într-o emisiune transmisă la televiziunea chineză. în care acesta, vizibil tulburat, şi-a "recunoscut vina" pentru presupusele infracţiuni de care a fost acuzat. Asemenea emisiuni sunt frecvente în China de pe vremea lui Mao Tsedun care organiza şedinţe publice de înfierare. Partidul Comunist Chinez are o tradiţie de folosire a mijloacelor abuzive - inclusiv torturi - pentru a smulge "confesiuni" publice de la victimele abuzurilor sale.

“Apreciez faptul că Peter Dahlin se poate reuni acum cu familia sa din Suedia. Acesta este rezultatul unor contacte apropiate între Ministerul suedez de Externe şi reprezentanţii chinezi”, a susţinut într-o declaraţie ministrul de Externe Margot Wallstrom.

Un alt cetăţean suedez, dar de origine chineză, editorul Gui Minhai, dispărut anul trecut, a apărut ulterior la televiziunea de stat chineză într-un incident similar. Guvernul suedez a declarat că discută cu Beijingul pentru a clarifica acuzaţiile aduse împotriva ambilor bărbaţi.