Belarus: Un nou protest împotriva taxelor aplicate şomerilor

Continuă protestele împotriva taxării de către guvernul belarus a aşa zişilor “paraziţi sociali”. Astfel de proteste anti-guvern reprezintă semne rare de dizidenţă politică în fosta republică sovietică puternic controlată.
Protest împotriva legii “paraziţilor sociali” în capitala belarusă Minsk, 17 februarie 2017.
Protest împotriva legii “paraziţilor sociali” în capitala belarusă Minsk, 17 februarie 2017. (Captură Foto)

În oraşul Vitebsk din Belarus, aproximativ 1.000 de manifestanţi au ieşit duminică pe străzi pentru a protesta împotriva a ceea ce guvernul numeşte a fi o “lege împotriva paraziţilor sociali”.

Proteste similare au avut loc în alte trei oraşe, precum Babruisk, Berastse şi Baranavici.

Protestele de duminică au reprezentat un semn rar de nemulţumire politică în puternic controlata fostă republică sovietică Belarus.

Deşi poliţia din Belarus suprimă deserori manifestaţiile care nu sunt aprobate de autorităţi, nu au existat rapoarte imediate privind efectuarea de arestări la evenimentele de sâmbătă.

Cunoscută sub numele de „legea împotriva paraziţilor sociali”, aceasta cere ca persoanele care lucrează mai puţin de 183 de zile pe an să plătească guvernului o compensaţie de 250 de dolari pentru taxele neacoperite.

Legislaţia a intrat în vigoare în 2015 şi a fost respinsă de publicul belarus într-un moment în care mulţi se chinuie să supravieţuiască după mai bine de doi ani de recesiune economică.

Legea afectează aproximativ 430.000 de persoane.

În Belarus, cei care sunt înregistraţi în mod oficial ca şomeri şi cei care lucrează în Rusia sunt scutiţi de la prevederile legii, dar persoanele neînregistrate, precum şi liber profesioniştii, gospodinele sau gospodarii, precum şi cei care lucrează în străinătate trebuie să plătească taxa anuală guvernului.

Persoanele care sunt declaraţi oficial ca şomeri trebuie să execute servicii comunitare pentru suma de 10 dolari pe lună, astfel că majoritatea celor care nu au un loc de muncă sunt înregistraţi.

În Minsk, un protest care a avut loc în 18 februarie a atras peste 2.000 de manifestanţi şi, aparent, a fost cea mai mare adunare anti-guvern în ultimii 5 ani în fosta republică sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe