Beneficiile consumului de porumb fiert

Beneficiile consumului de porumb fiert
Beneficiile consumului de porumb fiert (Facebook)

Vara este perioada în care porumbul este fraged şi numai bun de consumat fiert, însă mulţi cred că astfel boabele de porumb îşi pierd proprietăţile curative. Cercetările au arătat totuşi că vitaminele şi aminoacizii din porumbul fiert se păstrează intacte într-o proporţie foarte mare, ceea ce face ca acest delicios aliment să fie un mare beneficiu pentru sănătate.

Consumul de porumb este deosebit de important pentru o bună funcţionare a digestiei, pentru a menţine sub control nivelul colesterolului, dar şi pentru a asimila mai mult acid folic în timpul sarcinii.

Porumbul nu conţine gluten, aşadar poate fi consumat şi de cei cu intoleranţă sau boală celiacă, înlocuind cu succes orezul, grâul şi alte cereale cu gluten.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Îmbunătăţeşte digestia

Porumbul este un aliment care conţine foarte multe fibre şi care are, astfel, un beneficiu foarte mare la nivelul digestiei.

Este suficient să consumaţi un porumb (fiert sau copt) în fiecare zi pentru a preveni constipaţia, hemoroizii şi chiar cancerul de colon.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Aliat puternic în diete şi cure de slăbire

Multe persoane se tem că porumbul fiert îngraşă. Este fals, boabele de porumb chiar ajută în curele de slăbire. Ţin de foame şi conţin mulţi nutrienţi de care organismul dvs. are nevoie pentru a funcţiona normal şi a scăpa de kilogramele în plus.

Porumbul conţine carbohidraţi, dar un ştiulete sănătos nu depăşeşte 100 de calorii, ceea ce înseamnă că vă puteţi răsfăţa cu o cină uşoară, de sezon, care este şi delicioasă.

Mai mult, porumbul fiert conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor, inimii şi pentru a echilibra cantitatea de apă reţinută de corp. Totodată, vitamina A conţinută în porumb este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea dvs. şi funcţionarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care vă ajută să slăbiţi uşor.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Menţine colesterolul la un nivel optim

Dacă până în urmă cu câţiva ani colesterolul era o problemă cu care se confruntau în special persoanele în vârstă, acum chiar şi rezultatele analizelor celor mai tineri reprezintă un semnal de alarmă în acest sens. Vestea bună este că persoanele care consumă boabe de porumb sunt protejate de colesterolul "rău", provocat de un aport prea mare de grăsimi.

Porumbul reglează nivelul de colesterol din sânge iar acizii graşi din compoziţie au capacitatea de a îndepărta colesterolul "rău", prevenind astfel depunerea de grăsime pe vasele de sânge, hipertensiunea arterială şi, prin urmare, scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral.

Porumbul poate regla şi nivelul zahărului din sânge, fiind astfel un aliat al bolnavilor de diabet, care se confruntă cu o deficienţă de insulină şi cantităţi mari de glucoză în organism.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Aliat al creierului

Complexul de vitamine B din porumb, în special tiamina şi niacina, menţin buna funcţionare a sistemului nervos şi previn declinul cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă (boala Alzheimer, demenţa). Cercetătorii germani au constatat că aportul de tiamină prin consum de porumb zilnic poate scădea viteza de îmbătrânire a creierului cu 5-10% pe an la femei şi cu 2-6% pe an în cazul bărbaţilor, având astfel un rol profilactic în boala Alzheimer.

Alte cercetări au demonstrat că unii compuşi ciclici cu azot rezultaţi din fierberea porumbului pot creşte semnificativ capacitatea de analiză şi sinteză rapidă a datelor din memorie.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Efect anti-cancerigen

Porumbul conţine caroten şi alte substanţe cu proprietăţi antioxidante (acid ferulic, antociani) care combat radicalii liberi ce provoacă inflamaţii în corp şi cresc riscul de cancer. Antioxidanţii au capacitatea extraordinară de a provoca apoptoza celulară, adică de a distruge celulele bolnave, şi de a proteja ţesuturile sănătoase.

O substanţă care se regăseşte într-un procent semnificativ în compoziţia porumbului o reprezintă beta-cryptoxanthin, un carotenoid care se găseşte în compoziţia chimică a fructelor cu coaja portocalie, eficient în prevenirea cancerului la plămâni.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Previne anemia

Anemia este o afecţiune în care celulele roşii sunt reduse considerabil din cauza lipsei de fier. Pentru că porumbul are acest mineral în compoziţia sa, din belşug, consumul alimentului reglează nivelul de celule roşii din sânge. În plus, tot pentru a trata anemia, puteţi consuma porumbul datorită conţinutului său de vitamina B şi acid folic.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Îmbunătăţeşte aspectul pielii

Porumbul conţine antioxidanţi care contribuie şi la prevenirea îmbătrânirii premature. Cu cât veţi consuma mai mulţi antioxidanţi, cu atât pielea dvs. se va menţine într-o formă mai bună. Mai mult decât atât, amidonul de porumb este un ingredient excelent pentru a calma iritaţiile pielii şi erupţiile cutanate.

În plus, porumbul fiert conţine fibre alimentare, proteine sănătoase, luteină şi zeaxantină, importante în sănătatea ochilor şi a ţesuturilor.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Asigură aportul de minerale

Deşi putină lume ştie, porumbul are în compoziţia sa magneziu, fier, cupru şi fosfor. Toate aceste minerale sunt de mare ajutor la întărirea sistemului osos, iar în plus stimulează buna funcţionare a rinichilor.

Porumbul acţionează foarte bine în afecţiuni precum litiaza renală, cistita cronică, ateroscleroza, avitaminoze, nevroze, obezitate, gastrită şi ulcer, dischinezie biliară, intoxicaţii, afecţiuni ale aparatului respirator, reumatism şi arterită, amigdalită sau infecţii bacteriene.

Beneficiile consumului de porumb fiert. În sarcină

Porumbul este o sursă importantă de acid pantotenic (vitamina B5), nutrient cu rol major în asimilarea grăsimilor din organism, iar carenţa de acid folic (vitamina B12) în rândul femeilor însărcinate poate duce la apariţia malformaţiilor şi greutate redusă a fătului la naştere. Porumbul este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, un antioxidant natural esenţial pentru dezvoltarea organismului şi întărirea sistemului imunitar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură