Berlusconi îl apără pe Putin

Silvio Berlusconi după întâlnirea cu preşedintele Giorgio Napolitano la Palatul Quirinale, 15 februarie 2014
Silvio Berlusconi după întâlnirea cu preşedintele Giorgio Napolitano la Palatul Quirinale, 15 februarie 2014 (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

În contextul crizei din Ucraina, ţără pe care Putin se străduieşte să o rupă în bucăti, fostul premier italian Silvio Berlusconi, a îndemnat sâmbătă statele europene să evite o izolare a Rusiei:

"Ar fi foarte regretabil ca Rusia să fie izolată din nou. Consecinţa ar fi o nouă aliere cu Asia", a afirmat Berlusconi, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt am Sonntag, preluat de Gândul.

Fostul premier italian, condamnat pentru corupţie, a mai explicat că el şi cu Putin sunt prieteni buni şi chiar au petrecut weekenduri întregi împreună, fără să vorbească despre politică. Potrivit lui Berlusconi, el a discutat cu Putin "despre toate, inclusiv despre istoria rusă (. ..), arhitectură şi opere de artă italiene".

"Copiii lui (Putin) m-au vizitat deja în vacanţă, iar soţia sa a venit în Italia. Am o relaţie solidă cu el şi îl apreciez mult", a completat fostul premier italian.

Criza din Ucraina riscă "să provoace revenirea la Războiul Rece" iar "sancţiunile economice" împotriva Moscovei nu sunt indicate, căci ar putea duce la un "divorţ" între Rusia şi statele din Occident, a insistat Berlusconi.

Reamintim că Berlusconi, acuzat în ţara sa de corupere de minore, fraudă, legături de afaceri cu mafia timp de două decenii etc. este, mai recent, adeptul unei teorii a conspiraţiei, denunţând în prezent o "alianţă a puternicilor străini" în vederea debarcării sale de la putere. Fostul premier a făcut din Germania, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) duşmanii săi declaraţi, preferând să pună înlăturarea de la putere nu pe seama scandalurilor de corupţie în care a fost implicat, ci pe seama unui complot al "duşmanilor" ante-menţionaţi.

Berlusconi s-a remarcat recent prin poziţii anti-europene şi prin ameninţările la adresa Băncii Centrală Europeană (BCE) pe care a avertizat-o că, dacă nu îşi schimbă politicile, Italia şi alte ţări ar putea fi tentate să renunţe la euro şi să revină la monedele naţionale.

În consecinţă, pentru fostul Il Cavaliere, "victimă" a comploturilor, prietenia lui Putin este de "nepreţuit".