Bicicliştii din Bucureşti nu mai vor să facă trotuarul

Biciclete în Veneţia
Biciclete în Veneţia (Ian Gavan / Getty Images)

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti organizează, pe data de 27 octombrie, un marş revendicativ intitulat “Existăm şi-o să avem bandă!”. Numeroşi biciclişti din capitală sunt aşteptaţi să se alăture acţiunii de protest pentru a-şi cere dreptul la o infrastructură coerentă pentru mersul pe bicicletă, atât de necesară într-o capitală europeană campioană la poluarea cauzată de traficul auto, anunţă organizatorii.

În cadrul marşului se va semna o petiţie pe care Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti o va înainta liderilor politici şi Primarului General al Municipiului Bucureşti pentru a solicita adoptarea şi implementarea politicilor publice, menite să susţină soluţiile durabile de transport, anume transportul public şi transportul cu bicicleta în Bucureşti.

”Cei 100 km de piste declarate ilegale de către Poliţia Rutieră a Capitalei, amenajate aberant pe trotuarele din Bucureşti pe banii cetăţenilor, absenţa unor benzi dedicate pentru biciclete şi transport în comun” sunt doar câteva dintre motivele pentru care bicicliştii ies în stradă, potrivit unui comunicat emis de organizatori. De asemenea, în petiţia ce urmează să fie semnată sâmbătă, se reclamă şi faptul că “pistele pentru biciclete au fost nefuncţionale încă de la execuţie şi totuşi au existat funcţionari care au acceptat să păgubească bugetul oraşului prin plata unor lucrări neexecutate sau executate ilegal”.

Mersul bicicliştilor se va desfăşura pe un traseu care va include câteva artere importante ce conectează Piaţa Alba Iulia (punctul de plecare) – Piaţa Muncii – Piaţa Victoriei – Parcul Izvor (finish). Participanţii îşi propun să arate că locul bicicletei este pe banda special dedicată ei, separată de trotuar şi de benzile destinate traficului auto şi că bicicliştii bucureşteni merită un sistem de căi de acces gândit după standarde europene.

Evenimentul de sâmbătă va reuni reciclete, biciclete Cicloteque, biciclete de curierat, biciclete utilitare şi de agrement în prima “plimbare” revendicativă velo din Bucureşti. Lista susţinătorilor rămâne deschisă pe pagina Facebook a evenimentului.

Potrivit studiului Ecopolis „Calitatea aerului în Bucureşti. Efecte asupra sănătăţii", pentru anul 2011, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depăşite constant în toate zonele capitalei. În acelaşi timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieţii în capitalele UE arată că Bucureştiul este codaş în privinţa utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu maşina, cu doar 0,7% transport uzual cu bicicleta, faţă de 59,6% în Copenhaga.