Bijuterii celebre: Un colier cu 3.000 de diamante pentru maharajahul de Patiala

Colierul maharajahului de Patiala, Sir Bhupindar Singh, reconstituit de Cartier şi expus într-un magazin din Barcelona în 2003 (detaliu).
Colierul maharajahului de Patiala, Sir Bhupindar Singh, reconstituit de Cartier şi expus într-un magazin din Barcelona în 2003 (detaliu). (LLUIS GENE / AFP / Getty Images)

Istoria creaţiei, dispariţiei şi restaurării unei bijuterii spectaculoase.

Ultima amintire ce se păstrează despre colierul original creat în 1928, autentic simbol de putere şi fast, este o fotografie în alb negru, în care apare Sir Bhupindar Singh, maharajahul de Patiala, strălucind cu majestoasa piesă.

Dar istoria acestei bijuterii începe în anul 1888, când s-a descoperit în America de Sud un diamant de 428,5 carate, cel mai mare diamant descoperit vreodată în toată lumea. După tăierea pietrei brute s-au pierdut cam 200 de carate, în urma faţetării rămânând un diamant superb de 234,69 carate, botezat De Beers. De Beers ajunge în 1889 la Expoziţia Universală unde este cumpărat de Rajendra Singh, maharajah de Patiala şi principe hindu al marelui stat Punjab din nordul Indiei.

În 1925, fiul lui Rajendra, Bhupindar Singh, un om absorbit de spiritualitate pentru care nimic nu părea extrem de frumos şi spectaculos, apelează la casa Cartier, cu dorinţa de a monta diamantul De Beers într-un extravagant colier de gală. După trei ani intenşi de muncă, casa pariziană înmânează proprietarului o cascadă de 2.930 de diamante, însumând un total de 962,25 de carate, a căror frumuseţe este subliniată de două rubine birmane montate de asemena în acest ansamblu. Această spectaculoasă operă de artă, finalizată în anul 1928, a fost obiectul unei expoziţii fără precedent în vitrinele de la prestigioasa casă pariziană Cartier.

În anul 2003, după 75 de ani, fabulosul colier a revenit în vitrinele casei Cartier, pentru ca iubitorii de lux extravagant şi curioşii să poată contempla reconstrucţia acestei minunăţii, despre care nu s-a ştiut nimic timp de 70 de ani.

Piesa, foarte deteriorată, a fost recuperată de casa pariziană în anul 1998, în Londra. Din colierul mare original rămăseseră cinci coliere de platină, stil „Art Deco”, încrustate cu diamante. Dar elementul central al ansamblului, marele diamant De Beers, a dispărut. Prima intenţie a casei Cartier, pentru a putea reda splendoarea colierului, a fost să înlocuiască diamantele albe cu pietre naturale ca topaz sau safire albe, diamantul De Beers cu un safir auriu şi rubinele cu granate. Rezultatul a fost o mare decepţie, pentru că pietrele înlocuitoare nu puteau să redea strălucirea originală a colierului.

Aşa că firma pariziană a decis să utilizeze provizoriu alte pietre: zirconium cubic şi rubine sintetice, al căror colorit se aproxima că va fi similar celor birmane montate la origine. În final au reuşit să reproducă impresionantul colier, cu speranţa că pietrele sintetice, vor putea fi înlocuite într-o zi, una câte una, cu diamante naturale şi cu două rubine birmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură