Bijuterii chinezeşti antice

Manechine prezintă costume tradiţionale chinezeşti, câştigătoare la a treia ediţie a Concursului Internaţional de design „Han Couture” organizat de televiziunea NTD.
Manechine prezintă costume tradiţionale chinezeşti, câştigătoare la a treia ediţie a Concursului Internaţional de design „Han Couture” organizat de televiziunea NTD. (Dai Bing/The Epoch Times)

Bijuteriile pot fi considerate o formă de artă şi, că toate artele, au şi ele istoria lor. În acest articol vă propunem o scurtă incursiune în istoria bijuteriilor antice chinezeşti.

Cele mai vechi bijuterii chinezeşti sunt cele din Dinastia Shang-Yun ce a existat între anii 1766-122 î.C. Primele podoabe executate au fost amuletele din jad, tot felul de ornamente pentru părul femeilor cât şi centurile frumos împodobite ale bărbaţilor. În principiu aceste centuri erau ornamentate cu catarame din bronz; dar începând din Dinastia Han şi până în Dinastia Tang s-au realizat seturi complete de centuri cu plăci lucrate în jad şi agate.

Pe toată durata Dinastiilor Han şi Tang, s-au realizat ace de păr din aur masiv fară nicio decoraţiune, iar mai târziu decoraţiunile au început să apară dar erau foarte delicate. Piesele erau turnate frecvent printr-un procedeu în care se lucra cu ceară, care în momentul răcirii se întărea, iar ceva mai târziu se fabricau din folii metalice fine decorate cu aur granulat.

Între anii 1260-1368 s-a dezvoltat o tehnică de ornamentare bazată pe mici plăci de argint turnate şi bronz decorat. Începe să se folosească din ce în ce mai mult metalul fin lucrat, decorându-se cu motive animaliere, peşti şi flori, motive folosite în acelaşi timp şi în arta ceramică. Acest mod de lucru a fost precursorul celor mai elaborate stiluri realizate în Dinastiile Ming şi Ching, în care modul de lucru a avansat, schimbând decoraţiunile perforate în plăcuţe de aur cu utilizarea filigranelor din plasă.

În timpul Dinastiei Ming se introduce montura mai primitivă a pietrelor fine, preţioase. Alte bijuterii din perioada Ming includ ornamentaţii foarte elaborate pentru părul femeilor, iar centurile pentru bărbaţi au încrustaţii cu bucăţi de jad.

Nu trebuie să uităm braţările, cerceii şi micile coliere ce aveau un rol de înfrumuseţare, strălucire şi chiar ostentaţie pentru o anumită clasă care şi le putea permite. Începe să apară un suflu pentru ornament, frumuseţe şi graţie care cu timpul va lua amploare, se va transforma şi elabora prin tot felul de schimbări ce aduc rafinamentul şi nobleţea pietrelor şi a metalelor preţioase la un alt nivel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură