Blinken în Australia: Nicio îndoială - China încearcă să domine lumea

Adresarea lui Blinken survine pe fondul unui scandal în lumea politică din Australia, legat de agenţi chinezi de influenţă infiltraţi în Partidul Laburist.
Anthony Blinken
Anthony Blinken (Ian Langston/AFP via Getty Images)

În prima sa călătorie oficială în Australia pentru Dialogul de Securitate QUAD, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că regimul comunist de la Beijing încearcă să instituie o nouă ordine mondială caracterizată de iliberalism, care să îi permită să domine lumea.

Vorbind pentru ziarul The Australian, Blinken a spus că în ultimii ani lumea a văzut China devenind mai agresivă la nivel internaţional şi mai represivă pe plan intern.

„După părerea mea, nu există nicio îndoială că ambiţia Chinei a fost, de-a lungul timpului, să fie cea mai importantă putere militară, economică, diplomatică şi politică nu doar în regiune, ci şi în lume”, a declarat secretarul de stat. „Ceea ce am văzut în ultimii ani este că acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv faţă de regiune.”

El a subliniat că este important ca ţări precum Australia, Statele Unite şi alte naţiuni care au aceleaşi opinii să reziste acestui comportament şi a remarcat că aceste naţiuni susţin o ordine pozitivă şi liberală.

El a reiterat acest punct pentru televiziunea de stat - Australian Broadcasting Corporation - afirmând că aliaţii se concentrează să susţină normele, regulile şi valorile care unesc ordinea mondială bazată pe reguli.

„Ceea ce facem este să susţinem normele, regulile, standardele, valorile care... ne unesc. Nu este vorba despre a fi împotriva cuiva în special; este vorba de a susţine o ordine bazată pe reguli, asigurându-ne că respectăm acele reguli şi principii dacă sunt contestate”, a spus Blinken.

Vizita lui Blinken survine în mijlocul dezvăluirilor făcute de şeful serviciului de informaţii din Australia, directorul general al ASIO, Mike Burgess, că partidul de opoziţie din Australia, Partidul Laburist Australian (ALP), a fost vizat de Beijing pentru a instala agenţi de lobby chinez în guvernul australian în timpul viitoarelor alegeri federale.

Burgess a afirmat că agenţia de spionaj a perturbat complotul şi că i-a informat atât pe prim-ministrul australian, cât şi pe liderul ALP Anthony Albanese.

Albanese a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation, la 11 februarie, că a vorbit cu Burgess în acea zi, iar Burgess a „reafirmat” că niciunul dintre potenţialii candidaţi care au fost vizaţi de Partidul Comunist Chinez nu a fost preselectat de laburişti pentru a candida la alegeri.

În plus, Albanese a menţionat că a spus că „nu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la niciunul dintre candidaţii mei” la alegerile federale, care nu au fost încă convocate.

Partidul Laburist din Australia are o legătură istorică cu regimul comunist chinez, cel mai vechi lider al laburiştilor, Gough Whitlam, fiind unul dintre primii lideri politici occidentali care s-au întâlnit cu premierul regimului comunist Zhou Enlai în China în 1971, chiar înainte de vizita lui Henry Kissinger.

Potrivit dr. Stephan Fitzgerald de la Western Sydney University Whitlam Institute, vizita lui Whitlam a deschis calea pentru relaţiile diplomatice şi o reluare a comerţului internaţional cu China şi a influenţat modul în care Australia a interacţionat cu Partidul Comunist Chinez şi cu regimul de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe