Bo Xilai continuă apărarea combativă, conform transcrierilor de pe microblog

Captură de ecran de la CCTV îl arată pe fostul membru al Biroului Politic Bo Xilai la proces,  Tribunalul Inermediar din provincia Shandong, pe 25 august.
Captură de ecran de la CCTV îl arată pe fostul membru al Biroului Politic Bo Xilai la proces,  Tribunalul Inermediar din provincia Shandong, pe 25 august. (Epoch Times)

Procesul intentat fostului membru al biroului politic Bo Xilai a ajuns în a treia şi a patra zi în decursul acestui weekend, continuând cu mai multe declaraţii despre corupţia de nivel înalt şi cu Wang Lijun interogat de către procurori. O reţinere, absentă în trecut, s-a putut observa în declaraţiile lui Bo, totuşi el a rămas sfidător şi nepăsător de declaraţiile ce i-au fost aduse.

Procesul de sâmbătă 24 august, a durat o zi întreagă şi a adus acuzaţii conform cărora Bo a delapidat fonduri publice în valoare de 5 de milioane de yuani (816.860 de dolari). Procurorii au derulat un film cu fosta soţie a acestuia, Gu Kailai (care este condamnată pentru moartea omului de afaceri britanic Neil Heywood) care arată cum Bo oferă permisiunea unui oficial să depoziteze în contul Gu Kailai banii delapidaţi din urma unui proiect de lucrări publice.

"Mărturia martorului se contrazice de fapt," remarcă Bo în apărarea sa. "Mărturia dată şi faptele obiective diferă atât de mult, şi, de asemenea, ceea ce spune nu are logică."

Inculpatul ne mai spune că Gu avea destui bani să se întreţină pe ea cât şi pe fiul lor, Bo Guagua. În această etapă a vieţii lor cei doi erau deja divorţaţi în urma infidelităţi lui. Bo a mai spus că declaraţia ei a fost contradictorie iar din cauza anchetatorilor agresivi în chestionare ea s-a simţit ”vulnerabilă” şi a minţit pentru a primi o sentinţă mai uşoară.

În după amiaza zilei de 24 august, atenţia procesului s-a îndreptat pe abuzul de putere a lui Bo Xilai în postul său de secretar de partid al Chongqing-ului, un mare oraş din sud-vestul Chinei, având ca tema centrală cazul lui Heywood.

Bo a spus că el într-adevăr "a făcut greşeli, care au afectat reputaţia Partidului şi a ţării." În mai multe ocazii, acesta a declarat că îi este "ruşine", din cauza asta. "În acel moment crucial nu am judecat situaţia calm şi am făcut o mare eroare de judecată ”. El a mai relatat curţii că este supărat fiindcă Gu Kailai este o ”femeie slabă” care a fost acuzată de uciderea cuiva.

După ce Bo împreună cu Wang Lijun au conlucrat la ridicarea investigaţiei asupra crimei comise de Gu Kailai, Bo l-ar fi lovit pe acesta cu pumnul sau cu palma, noţiune ce nu a fost complet clarificată, totuşi în urma acestui incident, Wang Lijun a decia să fugă la consulatul american din Chegdu şi să facă publică toată povestea. Bo a mai spus că nu poate fi considerat responsabil pentru aceste fapte.

Wang Lijun a fost chemat mai târziu în instanţă, posibil într-un scaun cu rotile conform informaţiilor postate online, declarând că el a fost ”nu doar un martor dar, de asemenea, o victimă."

Informaţiile despre proces sunt disponibile numai prin intermediul mass-mediei de stat, a căror scop serveşte directivele de propagandă ale regimului chinez, şi furnizările de pe microblog-ul stabilit de Curtea Intermediară a Populaţiei din Jinan, curtea unde a avut loc procesul. Nici o înregistrare video sau audio nu a fost făcută publică până în prezent. Bo Xilai comunică doar prin transcrieri, postate ca fişiere şi imagini pe microblog-ul curţii de judecată, bineînţeles după ce acestea au fost filtrate de informaţiile inconvenabile.

Procesul din ziua de duminică, 25 august, s-a ţinut doar pe parcursul dimineţii. Bo a susţinut că Wang Lijun a minţit de-a lungul mărturiei sale şi că nu a practicat niciodată box aşa că, orcum nu l-ar fi putut lovit foarte tare pe acesta.

"În general, personalitatea acestui om este extrem de vicleană. În primul rând, el a minţit în timpul mărturiei, şi în al doilea rând, el a amestecat faptele. Având această persoană ca martor principal poate face curtea de justiţiei să îşi piardă credibilitatea”.

Judecătorul i-a răspuns cu o mustrare acestuia în care spune "Curtea aminteşte inculpatului că decizia de a-l aduce ca martor pe Wang Lijun în acest proces a fost făcută în comun de către organele de urmărire penală cât şi de pârât."

"Mulţumesc", a fost tot ce Bo Xilai a spus ca răspuns.