Boc critică ideea lui Antonescu de a salva primarii incompatibili prin amnistiere

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Fostul premier Emil Boc a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la amnistierea primarilor declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) "nu este bună" , jocul "de-a justiţia" nu este benefic pentru o ţară membră a UE şi că nu este un demers sănătos nici din perspectiva MCV.

"Această idee nu cred că este bună. Legea trebuie respectată şi jocul acesta de-a justiţia nu este benefic unei ţări membre a UE. Trebuie să avem respect faţă de justiţie, respect faţă de legi, pentru că, altfel, ce rost mai are să punem justiţia la treabă, dacă oricum vin politicienii şi anulează tot ce face justiţia? Cred că acest lucru nu este sănătos şi din perspectiva MCV şi a credibilităţii României pe justiţie în UE", a precizat Emil Boc.

Antonescu şi incompatibili

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat marţi seară, în cadrul unei emisiuni TV, că susţine ideea unei legi de amnistie în legătură cu primari declaraţi de ANI ca fiind într-un conflict de interese de tip "public-public", iar în situaţia incompatibilităţilor, un recurs în interesul legii al Ministrului Justiţie.

"Eu cred că trebuie găsită o rezolvare şi pentru situaţiile trecute, pentru ca aceşti oameni nu pot fi scoşi din locurile în care au fost aleşi de cetăţeni pentru că unii dintre ei respectând de pildă norme şi prevederi europene ISPA, erau în procesul de preaderare care le cerea unui primar sau unui consilier să reprezinte comunitatea. Nu avem de fapt, cel puţin potrivit filosofiei occidentale, un conflict de interese pentru ca un conflict de interese este între public şi privat, acolo avem public – public", a declarat liderul PNL.

În opinia lui Antonescu chiar ANI ar fi trebuit să sesizeze legiuitorul referitor la "o greşeală de legislaţie".

"Soluţia mea, pe care doresc să o discutăm, şi cred că o putem adopta, ca să scoatem aceşti oameni care nu au greşit dintr-o situaţie imposibilă este pe de o parte o lege de amnistiere în ceea ce priveşte conflictul de interese – pentru că asta e acuzaţie penală şi amnistierea poate să acţioneze retroactiv strict pe aceste speţe (ale aleşilor locali care s-au regăsit în societăţile de utilităţi publice - n.r.), iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile cred că aici trebuie să solicităm ministrului Justiţiei un recurs în interesul legii", a concluzionat Crin Antonescu.

Liderul PNL a susţinut că această idee va fi discutată la nivelul USL, dar a explicat că juriştii pe care i-a consultat găsesc această variantă viabilă.

ANI a găsit un număr foarte mare de aleşi locali în situaţii de incompatibilitate, majoritatea din cauza unei prevederi a Legii 161/2003 potrivit căreia "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

În ciuda acestei prevederi, marea majoritate a edililor sunt acţionari în diferite companii. Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta "aproape jumătate dintre primari sunt incompatibili". Ponta a declarat că aşteaptă deciziile instanţelor după care Guvernul se va consulta cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie.

Presiunile pentru modificarea legii ANI au fost mari. Aproximativ 2.800 dintre aleşii locali, majoritatea de la PSD şi PNL, au făcut un protest împotriva Guvernului, în care au ameninţat că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor dacă această problemă nu se va rezolva.

De partea edililor s-a situat de la început Crin Antonescu care a susţinut că ANI este o instituţie ”partizană” care este controlată politic.

Amintim că preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat că instituţiile statului, ANI, DNA şi Justiţia în general, sunt ”partizane”, sugerând că acestea se află sub controlul lui Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, la Forumul European de Diplomaţie Publică, că România este percepută, la nivel internaţional, mai rău decât este cu adevărat în realitate, explicând că acest lucru este cauzat de declaraţiile oamenilor politici. Şeful statului a făcut aluzie la declaraţiile adversarilor săi politici care îl acuză că influenţează Justiţia.

”Rămâne această subliniere pe care o fac: de ce percepţia noastră e mai rea decât realităţile noastre? Şi poate că aici pot găsi mici explicaţii: în primul rând ne denigrăm propriile instituţii de dimineaţa până seara. Şi nu o fac oameni neinstruiţi, ci oameni cu responsabilităţi uriaşe. Vedem cum suntem supăraţi că o instituţie ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă".

Preşedintele a mai explicat că cei din afara ţării nu au cum să creadă că instituţiile statului român, respectiv Justiţia, funcţionează independent şi corespunzător, dacă din interiorul ţării se declară exact contrariul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne