Bombardierele ruse au exersat atacurile asupra Statelor Unite în timpul summitului NATO

Bombardier rus Tu-95 Bear H.
Bombardier rus Tu-95 Bear H. (youtube.)

Două bombardiere strategice ruse au exersat atacuri cu rachete ghidate asupra Statelor Unite în timpul unei misiuni de antrenament desfăşurate săptămâna trecută. Atacurile s-au desfăşurat în timpul summitului NATO din Ţara Galilor, au explicat oficialii americani din cadrul Departamentului de Apărare.

Bombardiere ruse Tu-95 Bear au fost urmărite zburând pe o rută de-a lungul nordului Oceanului Atlantic trecând în apropiere de Islanda, Groenlanda, şi nord estul Canadei.

Analiza zborului a indicat că aparatele de zbor efectuau zboruri de practică către o zonă ”de lansare” predeterminată – un punct optim pentru lansarea rachetelor de croazieră cu focoase nucleare spre ţintele din Statele Unite, au declarat oficiali din Apărare familiari cu rapoartele agenţiilor de informaţii.

Dezvăluirile despre practica bombardamentelor nucleare se desfăşoară în timp ce generalul rus Iuri Iakubov, a cerut Moscovei să-şi schimbe doctrina militară astfel încât să includă atacurile nucleare anticipate împotriva Statelor Unite şi ale NATO.

Generalul Iuri Iakubov, un oficial senior al ministerului Apărării, a declarat că doctrina militară a Rusiei din 2010 ar trebui să fie revizuită astfel încât să identifice Statele Unite şi alianţa NATO drept inamici, şi să sublinieze clar condiţiile în care se pot lansa atacuri nucleare anticipate împotriva lor.

Iakubov a declarat că printre celelalte schimbări din doctrină, mai ”este necesar să se sublinieze condiţiile sub care Rusia ar putea efectua atacuri anticipate cu rachete strategice” – forţele nucleare ale Moscovei.

Niciun avion de vânătoare american sau canadian nu a fost trimis să intercepteze bombardierele Bear-H deoarece acestea au rămas în afara Zonei Defensive de Identificare Aeriană Nord Americană.

Nu au putut fi obţinute detalii suplimentare despre incidentul petrecut deasupra Mării Labrador, care este localizată între Groenlanda şi peninsula Labrador a Canadei.

Totuşi, oficialii au anunţat că exerciţiile au avut loc în timpul summitului NATO din Ţara Galilor, care s-a desfăşurat joi şi vineri.

Comunicatul summitului critică ”acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei au provocat în mod fundamental viziunea noastră a unei Europe întregi, libere şi paşnice”.

Ca răspuns la acţiunile Rusiei, alianţa a convenit să creeze o Nouă Forţă Comună de Reacţie Foarte Rapidă în Europa de Est, care poate desfăşura forţe militare în numai câteva zile.

”Dacă este necesar, aceştia vor facilita şi spirjiniea aliaţilor localizaţi în zona periferică a NATO reprezentând o măsură de respingere şi apărare colectivă”, a comunicat NATO.

Armata Statelor Unite va conduce un exerciţiu militar internaţional în teritoriile vestice ale Ucrainei pe parcursul acestei luni. Exerciţiile, cunoscute ca ”Rapid Trident 2014”, vor începe pe 15 septembrie şi vor include forţe din câteva ţări NATO şi state partenere NATO, inclusiv Ucraina, Azerbaijan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Spania, şi Statele Unite.

Forţele nucleare ruse vor efectua un exerciţiu pe scară largă la mijlocul lunii septembrie, potrivit presei de stat ruse.

Tu-95 este un bombardier nuclear capabil şi este dotat cu şase rachete AS-15 cu focoase nucleare. Rachetele au o rază de acţiune de peste 2.900 de kilometri.

Analiza Google Earth a dezvăluit că un Tu-95 din zona de lansare localizată în Marea Labrador poate ajunge cu rachetele AS-15 până la oraşele Ottawa, New York, Washington, şi Chicago, iar spre sud ar putea ajunge până la baza navală Norfolk.

Totuşi, rachete de croazieră lansate din această locaţie şi în afara zonei aeriene defensive de identificare nu sunt capabile să ajungă la Kings Bay, Georgia – portul militar care găzduieşte submarinele cu rachete balistice şi o ţintă strategică a atacurilor nucleare.

Luna trecută, într-o perioadă de numai 10 zile, bombardierele ruse au efectuat cel puţin 16 intruziuni în interiorul zonelor defensive aeriene ale Statelor Unite şi Canadei. A fost cel mai mare număr de incursiuni de la finalul Războiului Rece. Avioanele militare ale Statelor Unite au interceptat şi escortat avioanele ruse în afara zonei de apărare.

În iunie, bombardierele ruse au zburat deasupra zonei Arctice provocând de două ori interceptări din partea avioanelor canadiene. Guvernul canadian a considerat că intensificarea incursiunilor reprezintă un ”mesaj” din partea Moscovei, pe fondul tensiunilor sporite.

Pe 20 iunie, ministrul rus al Apărării a anunţat că testează lansarea a şase rachete AS-15 din bombardierele Bear în timpul exerciţiilor militare.

În aceeaşi lună, pe 9 iunie, două bombardiere ruse Bear au zburat la aproximativ 75 de kilometri de coasta Californiei reprezentând cel mai apropiat zbor al unui bombardier strategic de coasta Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece cu Uniunea Sovietică.