Boris Johnson: Rusia, în spatele puciului eşuat şi a tentativei de asasinare din Muntenegru

Boris Johnson a declarat că spionii ruşi s-ar putea să fi plănuit uciderea fostului premier muntenegrean Milo Dukanovici.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Ministrul britanic de Externe a declarat duminică că există “suficiente dovezi că ruşii sunt capabili de tot felul de trucuri murdare, [inclusiv în] Muntenegru o lovitură de stat eşuată şi posibil o tentativă de asasinare”.

Potrivit unui raport al Sky News din luna februarie, serviciile ruse de informaţii au conceput un plan pentru a-l asasina pe fostul premier muntenegrean şi a răsturna guvernul, cu scopul de a opri naţiunea balcanică să adere la NATO.

Raportul a susţinut că SUA şi Marea Britanie deţin dovezi că acel complot a implicat serviciile secrete ruseşti şi că a primit undă verde din partea guvernului de la Moscova.

La acea vreme, procurorul special şef al Muntenegrului, Milivoje Katnic, a afirmat că naţionaliştii ruşi au plănuit să pătrundă în Parlament în ziua alegerilor de anul trecut, ca să îl asasineze pe Djukanovici şi să aducă la putere o coaliţie pro-Rusia. Autorităţile muntenegrene nu au implicat niciodată în mod direct guvernul lui Vladimir Putin.

Potrivit rapoartelor media, Djukanovici a decis să se retragă din funcţia de premier anul trecut după ce a aflat de tentativa asupra vieţii sale. El a fost înlocuit de adjunctul său, Dusko Markovic la sfârşitul lunii noiembrie.

Johnson a mai susţinut că există “dovezi că Rusia este perfect capabilă să hăckuiască mediul politic britanic”, dar a adăugat că nu există nicio dovadă că cineva încearcă în prezent să “submineze procesul democratic [din Marea Britanie”.

Remarcile ministrului britanic de Externe au loc doar cu doar câteva zile înaintea unei călătorii pe care urmează să o efectueze la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov.